Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинското правителство е уведомило Белия дом, че планира да уволни главнокомандващия Валерий Залужни, според осведомени източници

[post-views]
Украинското правителство е уведомило Белия дом, че планира да уволни главнокомандващия Валерий Залужни, според осведомени източници

Украинското правителство е уведомило Белия дом, че планира да уволни главнокомандващия въоръжените сили на страната генерал Валерий Залужни, предаде Ройтерс, като се позова на два осведомени източника.

Въпросът от няколко дни се обсъжда в общественото пространство, като постъпват противоречиви съобщения.

Ходът за отстраняване на Залужни, който влезе в конфронтация с президента Володимир Зеленски заради военната стратегия и други въпроси, идва след контраофанзивата миналата година, при която Украйна успя да си върне само малка част от окупираните от Русия нейни територии, отбелязва Ройтерс.

Източник, близък до канцеларията на Зеленски, каза, че двамата имат разногласия и дали да бъде проведена нова кампания за военна мобилизация. Украинският президент по-конкретно е против искането на командващия въоръжените сили под знамената да бъдат събрани още половин милион души.

Според цитирания източник уволнението на Залужни се бави, тъй като властите все още не са решили кой да го замени.

Съединените щати не са възразили срещу плановете на Киев. Белият дом е казал, че това е суверенен въпрос, по който Украйна трябва да вземе сама своето решение, заяви вторият източник, пожелал анонимност.

Вестник „Вашингтон пост“ първи съобщи за плановете за уволнение на Залужни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани