Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски: Необходимо е пълно рестартиране на Украйна, не само смяна на един човек

[post-views]
Украйна разследва случаи на ранени цивилни, докато боевете в Харковска област продължават

Необходимо е пълно рестартиране на Украйна чрез смяна не само на един човек, а на няколко души на ръководни постове в държавата. Така президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори на въпрос на италианската телевизия RAI за евентуалната смяна на командващия въоръжените сили генерал Валерий Залужни.

Зеленски увери аудиторията, че не е тръгнал самоцелно да сменя най-висшестоящия си генерал. Президентът обясни, че има предвид нещо много сериозно:

„Когато говоря за рестартиране, имам предвид промяна на редица ръководители в държавата – не само в един сектор, като армията.

 Общата посока на управление трябва да се освежи, посочи Зеленски – а това няма да стане със смяната само на един човек. Според него за да спечели Украйна войната, всички трябва да теглят в една посока, не бива да се предават духом и трябва да са заредени с положителна енергия.

Генерал Залужни се радва на изключително висок рейтинг сред сънародниците си – главно заради успешното отблъскване на руските нашественици от подстъпите към Киев преди 2 години и последвалите успешни контраофанзиви в Харков и Херсон.

 Социологически допитвания през декември миналата година показаха, че доверието сред украинците за Залужни е 88 процента, а за Зеленски – 62 на сто.

В интервюто си за RAI снощи президентът призна, че има застой на фронта, но не и патова ситуация. И причината е закъснението в доставките на важна екипировка.

Също в телевизионно интервю снощи президентският съветник по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Съединените щати няма да се месят на Зеленски, ако наистина реши да смени топ генерала си.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани