Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна заяви, че ситуацията в Авдеевка, епицентър на боевете в източната част на страната, „на места е критична“

[post-views]
Украйна заяви, че ситуацията в Авдеевка, епицентър на боевете в източната част на страната, „на места е критична“

Кметът на Авдеевка, град в Източна Украйна, който от месеци е обект на мащабна руска офанзива, съобщи днес, че ситуацията на места е критична, като са регистрирани първите изолирани „улични боеве“ с групи руски войници, предаде Франс прес.

„Ситуацията в града е много сложна, много напрегната. Докато в продължение на няколко седмици казвахме, че ситуацията е много сложна, но под контрол, днес положението е много сложно, а на някои места – критично“, заяви кметът Виталий Барабаш по телевизията.

Според Барабаш руски диверсионни и разузнавателни групи „нахлуват в града“, предизвиквайки отделни сблъсъци с украинската армия по улиците.

„Това не означава, че всичко е изгубено“, добави кметът, като същевременно посочи, че руската армия „насочва много големи сили“ към града. Той каза, че само днес е преброил „50 масирани артилерийски обстрела“ на Авдеевка.

По думите му в този индустриален град въпреки сраженията и разрушенията са останали 945 мирни жители.

Каналът в Телеграм „ДийпСтейт“ (DeepState), който е близък до украинската армия и се следи от над 600 000 души, съобщи за „изключително труден“ ден в северната част на Авдеевка, където „ситуацията продължава да се влошава“.

„Сраженията продължават на повечето позиции. На някои места врагът е успял да напредне, а на други украинските сили са успели да отблъснат атаките“, съобщи каналът.

Украинският журналист Юрий Бутусов, който редовно публикува новини от фронта, написа днес в „Телеграм“, че защитниците на Авдеевка се сражават „отчаяно“ и „буквално им липсва всичко“.

Руските сили от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка, където украинските войници са се окопали на укрепени позиции. Това е една от горещите точки на фронта след провала на украинската лятна контраофанзива, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани