Информационен център на Министерство на oтбраната

Марк Рюте: Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 г.

Марк Рюте: Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 г.

Марк Рюте: Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 г.
Нидерландският премиер Марк Рюте и българският му колега Николай Денков на брифинг с журналисти по време на днешното посещение на Денков в Хага. Снимка: Благой Кирилов/БТА 

Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което България постигна и ще направя всичко, което зависи от мен, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български журналист по повод членството на страната ни в Шенген.

По темата за членството на България в еврозоната, премиерът Рюте също изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата.

Българският премиер е на еднодневно посещение в Хага заедно с министъра на отбрана Тодор Тагарев. Двамата министър-председатели обсъждат днес въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на разговора са и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Марк Рюте благодари на Николай Денков за посещението днес и каза, че има увереността, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте. Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство – т. нар. еър полисинг (air policing).

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top