Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Близо 28 хиляди жители на Газа са убити от началото на войната, съобщиха местните здравни власти

[post-views]
Международният съд решава за Газа. Израел продължава да нанася удари в Хан Юнис

Броят на хората, убити в ивицата Газа от началото на войната, е достигнал 27 947, съобщиха местните здравни власти, контролирани от „Хамас“, предаде ДПА.

Тези данни не са проверени по независим път.

Здравните власти в Газа съобщиха днес, че 107 палестинци са били убити при израелски удари и боеве през последното денонощие. Общо 67 460 души са ранени, след като 142 човека са пострадали през последните 24 часа.

ДПА уточнява, че макар и числата да не може да бъдат официално проверени, те се смятат за достоверни. 

Израел се опитва да елиминира ръководството на „Хамас“, нанася масивни въздушни удари и провежда сухоземна офанзива в Газа в отговор на кланетата, извършени от членовете на групировката и други палестински екстремистки организации. Повече от 1200 израелци бяха убити по време на атаките на „Хамас“ на 6 октомври, като групировката все още държи 136 души като заложници.

През последните седмици боевете се концентрират основно в южната част на ивицата Газа, където израелската армия подозира, че ръководството на „Хамас“ се крие в мрежа от подземни тунели. Според нея там са държани и заложниците.

Израелската армия съобщава, че лидерът на „Хамас“ в Газа, Яхия Синуар се крие заедно с пленниците, които може би използва като жив щит.

След като започнаха в северната част на ивицата, бойните действия сега се водят в град Хан Юнис в южната ѝ част, но Израел планира да разшири операциите си в граничния град Рафах.

Това може да доведе до хуманитарна катастрофа, предупреждава ООН, допълвайки, че това би имало последици за целия регион.

Градът беше обитаван от около 200 хил. души преди войната, но сега един милион палестинци са се укрили в него, бягайки от войната от други части на гъсто населената ивица.

Египет се опасява, че мащабна военна операция в Рафах може да доведе до приток на палестинци в неговия Синайски полуостров.

Изпълнителният директор на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ Катрин Ръсел призова воюващите страни да се въздържат от допълнителна ескалация в Рафах, посочвайки рисковете за 600-те хиляди деца и техните семейства, които живеят там.

„Още хиляди може да загинат в насилието или заради липсата на основни услуги и допълнителното прекъсване на хуманитарната помощ“, заяви тя. „Последните останали болници, убежища, магазини и водни системи в Газа трябва да останат работещи. Без тях гладът и болестите ще скочат до небето, отнемайки още повече детски животи“, допълни тя.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани