Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тодор Тагарев: Значимостта на отбранителната индустрия расте непрекъснато

[post-views]
Тодор Тагарев: Значимостта на отбранителната индустрия расте непрекъснато

Изискванията към отбранителната индустрия нарастват благодарение на Путин и неговите агресивни действия, заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той участва във форума „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“, който се проведе в София Тех Парк.

На форума бяха демонстрирани едни от най-новите постижения в областта на безпилотната авиация
Снимки: МО

„Необходимо е бързо развитие и внедряване на нови продукти, както и мащабно производство. Това дава възможности за развитие на българската индустрия, тя вече има прекрасни перспективи“, подчерта Тагарев.

Министърът припомни, че ежедневно на фронта в Украйна се използват по няколко хиляди артилерийски снаряда. Тези изисквания дават нови възможности за иновации в българската индустрия, развитието на нейната конкурентоспособност и интегриране в евроатлантическата индустриална база.

Тагарев коментира и шпионския скандал в ГДБОП и задържания служител. „Няма специална проверка за случая от вчера, това е обичайна операция на службите в съответствие със законите. Трябва да се притесняваме от враждебното влияние в нашата страна, има сили, които инвестират ресурси в това“, каза още той.

    Министърът на отбраната Тодор Тагарев и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

На въпрос относно темповете на модернизация на българската армия военният министър обърна внимание на бюджета за отбрана. Тагарев отбеляза, че „след много години пренебрегване на отбраната“ от 2019 г. бюджетът постепенно расте.

„Значимостта на отбранителната индустрия расте непрекъснато“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на конференцията „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“. „Съвременните рискове, които непрестанно се променят и умножават в контекста на войната на Русия срещу Украйна, създават нови потребности и нови възможности в отбранителната индустрия“, допълни той. „Тази индустрия днес не се ограничава само до производството на оръжия и боеприпаси.

Отбранителната индустрия

 се разглежда много по-широко – в аспекти като модерни технологии, проекти, свързани с космически изследвания, с изкуствен интелект и мн. др. Когато говорим за отбранителната индустрия, трябва да имаме предвид както по-тежкия сектор, така и представителите на компании, които не се асоциират непосредствено с отбраната, но пък силно допринасят за засилването на отбранителните ни способности“, подчерта той.

   Министърът е взел „на мушка“ недофинансирането в армията

Министър Тагарев пожела успех на участниците и изрази надежда, че събитието ще допринесе за формулирането на решения на актуални проблеми в сектора. „И в НАТО, и в ЕС разглеждаме възможностите на отбранителната индустрия не просто като един отделен сектор, а като основа за изграждане на ефективна отбранителна политика“, подчерта той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри престижния форум, като благодари на министъра на отбраната и на неговия екип за организацията на тази

навременна и важна конференция

 „България отправя много силно послание с това, че министърът на отбраната и министърът на иновациите стоят един до друг. Това послание е, че днешната конференция ще мине под знака на сътрудничеството, на взаимодействието, на дръзките идеи“, подчерта Мария Габриел.

„Бих искала да откроя и специалната добавена стойност на днешната конференция за изграждане на общото ни разбиране и засилване на колективния ни ангажимент в рамките на Европейския съюз и НАТО за укрепване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. И това – на основата на споделената амбиция за насърчаване на мира и сигурността в Европа и в глобален мащаб“, подчерта тя.

Българският дрон „Терес – 02“

 „Европейската отбранителна индустрия

 трябва да бъде иновативна и адаптивна. Чрез инвестиране в научноизследователска и развойна дейност, използване на нововъзникващи технологии, насърчаване на сътрудничеството и развитието на иновациите може да се изгради отбранителна индустрия, която не само ни защитава, но и позиционира Европа като глобален лидер в сигурността и технологиите“, отбеляза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

В своето изказване генералният директор на Главна дирекция „Отбранителна индустрия и Космос“ на Европейската комисия Тимо Песонен определи като добра практика събирането на едно място на министерствата на отбраната, иновациите и растежа и икономиката и индустрията, представителите на академичните среди и най-важното – представителите на бизнеса и

Тодор Тагарев: Значимостта на отбранителната индустрия расте непрекъснато
Генералният директор на Главна дирекция „Отбранителна индустрия и Космос“ на Европейската комисия Тимо Песонен (вляво) определи като добра практика събирането на едно място на министерствата на отбраната, иновациите и растежа и икономиката и индустрията, представителите на академичните среди и най-важното – представителите на бизнеса и водещи иновативни компании.

водещи иновативни компании

Във форума участваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Христо Гаджев, помощник-генералният секретар на НАТО по иновациите, хибридните и киберпредизвикателствата Дейвид ван Вийл, директорът по управление на жизнения цикъл на Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване Алън Маклауд и директорът по технологиите на Агенцията на НАТО за комуникации и информация Антонио Калдерон. С цел насърчаване на сътрудничеството бяха организирани и двустранни срещи.

Конференцията е първото събитие от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани