Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния ще въвежда срочна доброволна военна служба

[post-views]
Румъния ще въвежда срочна доброволна военна служба

Генерал Георгица Влад смята, че Путин няма да спре до Украйна

Румъния спешно трябва да приеме правна рамка, която да позволи на цивилни доброволци да преминат военно обучение, тъй като страната трябва да бъде по-добре подготвена, в случай че войната на Русия срещу Украйна се прехвърли и в съседните държави, каза новият началник на Щаба по отбраната на Румъния пред радио „Свобдна Европа“. „Да, румънците, както и всички граждани на Европейския съюз трябва да се тревожат“, каза генерал Георгица Влад пред румънската служба на RFE/RL в интервю на 1 февруари. „Лично, макар и не непременно като професионален военен, смятам, че Русия няма да спре до Украйна. Ако спечели в Украйна, следващата й основна цел ще бъде Молдова. Ще видим също така напрежение в Западните Балкани. Повече от убеден съм, че Владимир Путин ще ескалира своите действия в близко бъдеще.“

След руската инвазия НАТО засили своята ефективност в Европа и създаде още четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Бойната група в Румъния с водеща страна Франция се състои от войски от Белгия, Люксембург, Северна Македония, Полша, Португалия и САЩ, припомня „Свободна Европа“. През януари миналата година Пентагонът реши да удължи разполагането на около 4000 американски войници в Югоизточна Румъния.

Президентът Клаус Йоханис и премиерът Марсел Чолаку са по-оптимистично настроени от военен номер едно. „Изключително важно е, че сме част от НАТО и се вижда, че сили от цяла Европа и най-важното – от САЩ, са разположени на румънска земя. Нека се успокоим, Румъния изобщо не отива на война“, каза Чолаку.

Румъния отмени задължителната военна служба през 2007 г. и създаде професионална армия и резервистки корпус. Закон за доброволната служба, изготвен от Министерството на отбраната, в момента е в двете камари на парламента, но най-вероятно ще бъде обсъден след парламентарните и президентските избори тази година. „Наред с други неща искаме да въведем срочна доброволна военна служба“, казва генерал Влад, добавяйки, че програмата ще бъде отделна от професионалните войници, но участниците в нея все пак ще получават заплащане. „Целим се във възрастовия сегмент от 18 до 35 години независимо от пол, националност и религия, млади хора, които искат да носят военна униформа“, уточнява генералът. Според него такава програма е необходима, тъй като резервистите в Румъния застаряват и няма да могат да се изправят пред предизвикателствата на военен конфликт. Сега Румъния има професионална армия от 80 000 души. Генерал Влад смята, че този брой е недостатъчен в настоящия геополитически климат и трябва да бъде увеличен с 50%.

Генерал Георгица Влад стана началник на Щаба по отбраната на Румъния в края на миналата година

Най-ново

Единична публикация

Избрани