Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън призова израелския премиер Нетаняху да защити цивилните в Рафах, заяви Белият дом

[post-views]
Байдън призовава за прекратяване на огъня в Газа в посланието си по повод мюсюлманския празник Курбан байрам

Президентът на САЩ Джо Байдън снощи каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел не трябва да започва военна операция в град Рафах, без да осигури безопасността на около 1 милион души, които са се подслонили там, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Байдън и Нетаняху са разговаряли в продължение на около 45 минути, дни след като лидерът на САЩ заяви, че военният отговор на Израел в ивицата Газа е бил „прекомерен“ и изрази сериозна загриженост относно увеличаването на броя на жертвите сред цивилното население в палестинския анклав.

Разговорът е бил съсредоточен основно върху продължаващите усилия за осигуряване на освобождаването на останалите 132 заложници, държани от ислямистката групировка „Хамас“ в Газа, съобщи пред репортери високопоставен служител на администрацията, като отбеляза, че през последните седмици е бил постигнат „реален напредък“.

Въпреки че все още има някои „значителни“ пропуски за преодоляване, сделката е „почти постигната“ каза още служителят и добави, че Байдън е подчертал, че е необходимо този напредък да бъде използван, „за да се осигури освобождаването на всички заложници възможно най-скоро“.

Байдън също така е подчертал мнението си, че „военна операция в Рафах просто не може да се проведе без надежден и изпълним план за осигуряване на безопасността и подкрепа за повечето от 1 милион души, които сега са се подслонили там“, заяви служителят, като добави, че хората просто нямат „къде да отидат.“

Острите предупреждения на Байдън срещу военна операция в град Рафах, който е разположен в южната част на Газа на границата с Египет, идват на фона на предупрежденията на хуманитарните агенции за помощ, които твърдят, че подобна операция може да доведе до много повече жертви, както и на опасенията, че тя би могла да провали усилията за освобождаване на заложници, посочва Ройтерс.

Управляваната от „Хамас“ телевизия „Акса“ снощи цитира високопоставен лидер от групировката, който е заявил, че израелска сухопътна офанзива в Рафах ще „взриви“ преговорите за размяна на заложници.

Канцеларията на Нетаняху заяви, че е наредила на военните да разработят план за евакуация на Рафах и за унищожаване на четири батальона на „Хамас“, които според нея са разположени там.

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас снощи пристигна в Доха за разговори за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа с емира на Катар, чиято страна е в центъра на усилията за посредничество и е домакин на политическите лидери на групировката „Хамас“.

Палестинската информационна агенция УАФА съобщи, че Абас ще се срещне с емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани днес, но не уточни дали той ще се срещне и с лидерите на „Хамас“. Групировката отдавна е в противоречие с Абас и неговата базирана на Западния бряг групировка „Фатах“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани