Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън с нов призив към Израел да пази цивилните в Рафах

[post-views]
Американският Конгрес одобри пакет за финансиране на правителството и финансова помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън с нов апел към Израел. Той призова Тел Авив да направи всичко възможно да предпази цивилното население в град Рафах, смятан от Тел Авив за последния голям бастион на ислямисткото движение Хамас.  

Израел трябва да положи надеждни усилия, за да защити повече от един милион палестинци, потърсили убежище в  град Рафах, каза още американският президент. Призивът на Байдън дойде на фона на активните военни действия в района на намиращия се на границата с Египет град, който израелската армия изглежда е решена да прочисти от бойците на Хамас. Освен на въздушни удари, през уикенда израелската армия проведе спец операция, при която бяха освободени двама заложници.

Според ООН всяка по-мащабна офанзива срещу Рафах ще има катастрофални последици за хората в града, който преди войната беше дом на близо 250 хиляди души, а днес е последното сигурно убежище за над един милион палестинци, изселени заради войната в Ивицата Газа.

Всяка една военна операция, може да застраши и доставките на хуманитарни помощи, които влизат единствено през град Рафах, посочват неправителствени организация. На фона на набиращата скоро израелска офанзива, продължава да расте и дипломатическия натиск върху Тел Авив.

Няколко дни, след като САЩ предупредиха, че няма да подкрепят подобна операция, ако Израел не представи надежден план за защита на хората, критика дойде и от Европа.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, призова съюзниците на Израел, да спрат доставката на оръжия за страната. Часове преди призива на Борел нидерландският съд спря износа на резервни части за изтребителите Ф-35 за Израел, с довода, че това би било нарушение на международните закони.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани