Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия, Франция и Полша се обявиха за силна Европа

[post-views]
След срещата между Макрон и Туск – надежди за реформирането на Европейския проект

Европа трябва да се превърне в източник на отбрана и сигурност, със способности да подкрепя Украйна. За това се споразумяха лидерите на Франция, Германия и Полша, ден след шокиращото изявление на Доналд Тръмп, че би поканил Русия да нападне всяка страна-членка на НАТО, която не харчи достатъчно за отбрана.

Възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом е повече от реална, а с това й непредсказуемостта в американската външна политика. За разлика от преди обаче сега всяка пасивност от страна на САЩ, в контекста на Руската агресия в Украйна, като цяло би поставила на карта цялата сигурност в Европа. ЕС трябва и има пълното право да се превърне в истинска военна сила, заяви полският министър председател Доналд Туск след срещата си с френският президент Емануел Макрон в Париж.

Доналд Туск – министър-председател на Полша:

„Няма никаква причина, затова видимо да сме военно по-слаби от Русия и следователно увеличаването на производството и засилването на нашето сътрудничество са абсолютно безспорни приоритети.“

За френския президент Еманюел Макрон ЕС трябва да се превърне във военна сила, която освен да допълва НАТО, трябва да е стълб на атлантическия съюз.

Преди да посети Париж, полският премиер се среща и с германския си колега Олаф Шолц в Берлин, който на свой ред също осъди изказването на Тръмп.

Никой не може да си играе или да се споразумява със сигурността в Европа, заяви Шолц по време на срещата си с Туск, без да споменава името на бившия американски президент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани