Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На днешната дата преди 30 години България сключва официално споразумение с НАТО по плана „Партньорство за мир“

[post-views]
МС предлага 560 000 лева за честванията на 20-годишнината от членството ни в НАТО

На 14 февруари 1994 г. президентът Желю Желев подписва в Брюксел официалния документ за присъединяването на България към плана на НАТО „Партньорство за мир“. Почти месец преди това събитие, на 17 януари 1994 г., Министерският съвет одобрява решение за участието на България в „Партньорство за мир“ и дава съгласие за подписване на Рамковия документ на инициативата.

Целта на програмата „Партньорство за мир“ е да се повишат възможностите на страните за участие в дейности по поддържане на мира чрез съвместно планиране, обучение и учения и да се подобри оперативната съвместимост между въоръжените сили на тези страни и НАТО. Другата голяма цел е да се подобрят отбранителното планиране, формирането на военния бюджет и демократичния контрол върху въоръжените сили.

Инициативата „Партньорство за мир“ е обявена при среща на високо равнище на държавни и правителствени ръководители на страните членки на НАТО на 10-11 януари 1994 г. в Брюксел, Белгия. На 11 януари с.г. се отправя покана за участие към проявяващите желание за интегриране към Алианса държави. До 2002 г. към програмата се присъединяват 47 държави.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани