Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландия се присъединява към коалиция за снабдяване на Украйна с високотехнологични дронове

[post-views]
Нидерландия подкрепя ограничаването на визите за руснаци

Нидерландия се присъединява към военна коалиция със съюзници, сред които и Великобритания, която ще снабдява Украйна с модерна технология за безпилотни летателни апарати и ще засили нападателните ѝ способности във войната срещу Русия, заяви нидерландският министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Обещанието на Нидерландия е в допълнение към предоставените от нея на Киев изтребители Ф-16 (F-16), артилерия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

За Нидерландия може да има допълнителни разходи в допълнение към вече заделените в бюджета за 2024 г. 2 милиарда евро, заяви министърката на отбраната Кайса Олонгрен в интервю за Ройтерс преди започващата днес двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел.

„Разбира се, знаем, че дроновете са от изключително значение в тази война“, каза Олонгрен. „Ето защо се присъединяваме към коалицията за дронове, която Украйна започна заедно с Латвия, заедно с други държави, за да сме сигурни, че ще постигнем точно това – увеличено производство, използване на най-новите технологии и осигуряването на онова, от което Украйна се нуждае“, добави тя.

Миналия месец министерството на отбраната на Украйна обяви участието на Великобритания в коалицията, отбелязва Ройтерс.

Безпилотните летателни апарати се превърнаха в ключова част от военните стратегии за разузнаване и поразяване на цели, както на Украйна, така и на Русия, до голяма степен благодарение на сравнително ниската си цена.

И двете страни вече използват хиляди малки, не толкова скъпи дронове, първоначално създадени за ентусиасти и състезатели, за наблюдение и извършване на нападения на бойното поле, като същевременно увеличават резерва на по-големите безпилотни летателни апарати, които могат да летят на много по-голямо разстояние и да носят по-тежки камери или да бъдат натоварени с повече експлозиви.

Както Великобритания, така и Нидерландия вече са помагали на Украйна да изгради своя флот от дронове, отбелязва Ройтерс.

„Новото е, че сега създаваме тази коалиция. Така че свързваме, да речем, нещата, които правим поотделно, в една коалиция, която ще може да отговори на новите изисквания на Украйна, тъй като те виждат как се развива битката на фронтовата линия. И мисля, че това е силата на тази коалиция“, заяви Олонгрен в офиса си в Хага.

Украйна възнамерява да започне производството на хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят удари дълбоко в руската територия, и вече разполага с до 10 компании, които работят по това, заяви украинският министър на цифровите технологии Михайло Фьодоров.

Работейки заедно, коалицията ще може да реагира на променящите се военни тактики на Киев. „И мисля, че това ще бъде силата на тази коалиция, да може да осигури в много кратък срок това, от което се нуждаят“, заяви Олонгрен. Тя уточни, че Нидерландия ще предостави и екипи с високотехнологичен опит от търговския сектор, но отказа да даде повече подробности.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани