Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според германски изследователи европейската помощ за Украйна надвишава тази от САЩ

[post-views]
Боевете в района на Покровск на изток принудиха украинските войски да предприемат "маневри", заяви Киев

Според публикуваните днес изчисления на германския Институт за световна икономика (IFW) в Кил помощта от Европа за воюващата Украйна, включително обещаната подкрепа, надхвърля помощта от Съединените щати, съобщи ДПА.

Последният пакет помощ на ЕС за Украйна гарантира приток на финансова помощ, но разликата между обещанията на Евросъюза в размер на 144 милиарда евро и реално предадените средства от 77 млрд. евро остава голяма, съобщи Институтът в проекта си „Наблюдение на подкрепата за Украйна“ (Ukraine Support Tracker), който отчита военната, финансовата и хуманитарната помощ за страната.

Досега анализаторите бяха фокусирани върху обещаната помощ, но последната актуализация на проекта включва и разпределението на специфичните пакети помощ, за които се смята, че със сигурност се доставят на Украйна, която се бори срещу започналата преди близо две години пълномащабна руска инвазия.

Обещанията на САЩ и доставките на помощ на практика замръзнаха в края на 2023 г., откогато никакви пакети помощ не са били одобрявани от американския Конгрес заради вътрешнополитически спорове между демократи и републиканци, пише в анализа на Института.

От друга страна европейската помощ се увеличава – както по отношение на поетите ангажименти, така и по отношение на разпределението на оръжейните системи и другите специфични пакети помощ.

„Европа ще трябва да удвои настоящата си военна подкрепа, ако САЩ не предоставят допълнителна помощ“, казва Кристоф Требеш – ръководител на изследователски екип в IFW. Според него, макар и това да е предизвикателство, в крайна сметка е въпрос на политическа воля.

„Страните от ЕС са сред най-богатите в света и досега не са похарчили дори 1% от икономическата си продукция през 2021 г. за подкрепа на Украйна“, добави той. „С официалното одобрение на пакета от помощ на ЕС от 50 млрд. евро за Украйна, изглежда, че за момента финансовата помощ е осигурена“, заяви Требеш. По отношение на военната помощ обаче инерцията на ЕС се забави.

Между 1 ноември 2023 г. и 15 януари 2024 г. всички подкрепящи държави заедно обещаха 9,8 млрд. евро допълнителна военна помощ за Украйна. За сравнение през същия период на миналата година помощта възлиза на 27 млрд. евро, от които 21 млрд. идват само от САЩ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани