Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ: Украинската армия може да загуби контрола над Авдеевка

[post-views]
Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Русия много скоро може да превземе ключовия град Авдеевка в Донецка област, превърнал се в сцена на едни от най-кръвопролитни сражения от началото на война във Украйна. За това предупреди говорителят но Съвета по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, според когото основната причина за това е чувствителния недостиг на муниции за украинската армия.  

Ситуацията при Авдеевка остава критична. През деня украинското командване потвърди, че е започнало да изтегля част от войските си на по-укрепени позиции,  под прикритието на артилерийски залпов огън от елитната 3-та отделна десантно-щурмова бригада, дислоцирана по спешност в района.

„В Авдеевка в момента се провеждат маневри, като на някои места изтегляме войниците си,а  на други се опитваме да отблъснем руски сили“, заяви говорителят на украинската Таврийска група Дмитро Лиховий.

Според руски военни блогъри силите на Москва са успели да установят контрол върху повечето пътища към Авдеека, през които минават доставки на муниции и боеприпаси за украинските защитници. Информацията не може да бъде потвърдена от трети източник, но опасенията, че Авдеевка може да падне всеки един момент са повече от реални. Сигналите за това дойдоха и от президента Володимир Зеленки. „Правим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите войници имат достатъчно управленски и технологични способности, за да спасят възможно най-много украински животи, каза държавният глава. Междувременно в опит да осигури допълнително военна подкрепа Зеленски замина за Германия и Париж, като надеждите на Киев остават в американския конгрес, който заради политически пазарлъци продължава да блокира помощта за Украйна в 60 милиарда долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани