Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Стоянов: Българинът е лесна жертва на дезинформацията

[post-views]
Димитър Стоянов: Българинът е лесна жертва на дезинформацията

45 години е лъган и днес не вярва на официозите, категоричен е разследващият журналист.

Димитър Стоянов е разследващ репортер. Работил е за Инфорадио, БНР, НОВА ТВ, бТВ и сайта „Биволъ“. Понастоящем работи в сайта Bird.bg, нашумял със знаковите си разследвания и разкрития за корупцията у нас. Роден през 1980 г. в Сливен. Бил е състезател в националния отбор по карате. От 19-годишен до момента не е преставал да бъде студент. Завършил е „Българска филология“, „Културна антропология“, завършил е семестриално магистратура по „Национална сигурност“, предстои му държавен изпит по „Право“, а в момента пише докторската си дисертация по „Политически науки“.

Питам го как е стигнал до разследващата журналистика? „Тя стигна до мен“, отговаря ми той. „Бях запленен от идеята да стана профайлър*, затова записах „Културна антропология“. Първата му работа, за която получава заплата, обаче е във военния печат, по-конкретно – списание „Български воин“. Предлагат му дори да отбие военната си служба като редактор в изданието. Заради каратето е разпределен в спортна рота и той предпочита да отиде там, тъй като по онова време е имал грандиозни планове за кариера в областта на бойните спортове. След уволнението интересът от страна на медиите към него е голям заради завършената „Културна антропология“, получава различни примамливи предложения и започва в тогавашната телевизия MСAT, настоящата Bulgaria ON AIR. В различни роли, зад или пред камерата, работи в почти всички водещи телевизии с изключение само на БНТ, като в същото време пише и за много национални вестници.

„Затова положих големи усилия да продуцирам видеа, първо за сайта „Биволъ“, а сега и за Bird.bg, като само през последната година е получил три или четири заплахи за живота си, които имат отношение към неговата и на екипа на Bird.bg дейност като разследващи журналисти.

„В България ще трябва да премине един сериозен етап от време на последователни усилия за борба с организираните корупция и престъпност, преди да можем да живеем спокойно“, категоричен е Митко.

Правим рязък обрат в разговора и отваряме темата за вътрешната политика на САЩ. Питам го каква е прогнозата му за изхода от президентските избори? „По отношение на вътрешните избори на републиканците много вероятно е Тръмп да спечели тези избори. Аз се надявам това да не се случи.

Тръмп е избор на маргинализираната част на американското общество

– т. нар. rednecks – простолюдието от селските райони“, отговаря разследващият журналист.

Той приема много от тезите на републиканците, но не и ширещия се в техните среди популизъм. И смята, че след онова, което се случи на Капитолия, опитът за преврат, който почти успя, правото на Тръмп да се явява на избори следва да бъде ограничено. „Аз лично не мисля, че той ще бъде избран“, категоричен е Димитър Стоянов. „Милиардите, които американската държава наля в защитата на Украйна и планира да налее в защитата на Тайван или Израел, ще влязат в американската отбранителна индустрия, т.е. няма да напуснат тяхната икономика. Това е достатъчен повод Джо Байдън да получи подкрепата на оръжейното лоби. Не искам да давам оценки на Тръмп, но той е – най-малкото – патологичен лъжец и нелеп политик, даже палячо. Но за маргинализираната част от американското общество той е някаква алтернатива. Което е притеснително само по себе си.“

А изборите в Русия? Според Стоянов Русия не е демокрация. Русия е диктатура. И в Северна Корея има избори, но кандидатът е един.

Обяснението на журналиста за войната в Украйна е много просто.

Путин се опитва да защити своя енергиен монопол

Твърде дълго време Русия беше монополист при доставките на газ, при доставките на течни горива, ядрени мощности и ядрена енергия и гориво, както и на технологии. Ако Украйна беше поела безпрепятствено по пътя си към Европа, тя щеше да бъде алтернативен доставчик на гориво. И понеже Русия действа по хибриден начин – например чрез мита за непобедимата руската армия, – те се опитаха да поставят в Украйна едно марионетно правителство, което беше изритано от прогресивното украинско общество, което не иска да живее в свят с външни тоалетни. Тогава започнаха инсинуациите, че събитията на Майдана са инспирирани от Запада. Събитията, които се случиха в Одеса, бяха резултат от действията на един проруски настроен шеф на полицията в Одеса.

Именно тази е темата на докторантурата на Димитър Стоянов – „Дезинформация и фалшиви новини“. Той е изследвал тези процеси на базата на проверката на факти. Подобни примери на дезинформация и фалшиви новини в условия на мир би трябвало да се разглеждат като информационна и комуникационна девиация – понятие, за чието авторство той претендира. Но в условия на война, в каквато сме поставени, те би следвало да се разглеждат като оръжие. В условия на мир е много трудно да бъде прогнозирано какви точно последици ще бъдат продуцирани от тази форма на дезинформация, каквато са фалшивите новини. В условия на война с тях се цели хвърлянето на обществото в състояние на аномия**, деинституционализация и на липса на доверие в действащите институции.

Всъщност това е оръжие, което се използва от външни сили, за да се убеди българският гражданин, че властимащите правят нередни и неправилни неща. „Да, властимащите със сигурност правят нередни неща, но те със сигурност не са онези, които се сочат от външните сили.”

Защо

в България има плодородна почва за разпространение на фалшиви новини и дезинформация

Много време нашето общество е живяло в условията на диктатура и комунизъм и не вярва на официалните медии. Казано направо, то е било лъгано. У нас има „вроден“ инстинкт да не се вярва на официозите. Отделно, много от българските журналисти, поддръжници на Путин, са потомствени комунисти. Хора, чиито фамилии са систематично спонсорирани от БКП и от фондации като „Россътрудничество“. Те са там, за да прокарват една проруска политика, обяснява Димитър Стоянов. Голямата разлика между руските и западните фондации е, че руските финансират целеви действия, а западните – процеси. Като интеграция на малцинствата, като повишаване на нивото на демокрацията, като антикорупция. „Има учебник на КГБ за инспириране на дезинформация и масови безредици – това са факти“, категоричен е разследващиярт журналист.

И последен въпрос: Какъв ще бъде според него изходът от войната в Украйна? „Аз не мисля, че руснаците ще имат сериозен пробив. Те показаха, че са неспособни на такъв. Благодарение на украинската изобретателност украинците напреднаха много в производството на управляеми боеприпаси – т.е. дронове, които са суперевтини. С 60-мм мини те се оказват прекрасна и евтина алтернатива на противотанков ракетен комплекс Javelin, противотанкови гранатомети Carl Gustaf, на ракети за пехотата, произвеждани от шведите, дори на турските дронове „Байрактар“, които са много скъпи и в момента се използват като разузнавателно средство, а не като ударен дрон, който като такъв е много уязвим. Русия може и да има стотици изтребители, но няма количеството обучени пилоти. Стандартът е 240 летателни часа, а те имат не повече от 120 такива. Което е и моят отговор на вашия въпрос за изхода от войната“, обобщава в заключение Димитър Стоянов.

*Профайлърът е криминалист, анализатор, който може да направи психологически профил на престъпника само по следите, останали на местопрестъплението. Профайлърът е незаменим при издирването на серийни убийци, тъй като с точност може да определи възрастта и пола на убиеца, дори неговата професия и семейното му положение.

**Аномията е понятие, което се отнася до социалното състояние на отсъствието на правила и норми, където индивидите пренебрегват социалния контрол, който управлява определено общество.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани