Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още 6 изтребителя F-16 ще пристигнат в Европейския център за подготовка в Румъния през следващите месеци

[post-views]
Байдън поиска от Конгреса на САЩ да одобри продажба на Турция на оборудване за F-16

Още шест нидерландски изтребителя F-16 ще пристигнат в Европейския център за подготовка, базиран в Румъния, през следващите месеци. Това съобщи днес румънският министър на отбраната Анджел Тълвар след среща с нидерландския си колега Кайса Олонгрен в рамките на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността, предаде агенция Аджерпрес.

През ноември 2023 г. в Румъния бе открит Европейски тренировъчен център за Ф-16 във военновъздушната база Борча близо до Фетещ, на 150 километра източно от столицата Букурещ. Нидерландия предостави между 12 и 18 самолета Ф-16 за програмата, в рамките на която ще се обучават и украински пилоти. Производителят на изтребителите „Локхийд Мартин“ изпрати инструктори и персонал за поддръжка.

Министрите на отбраната на Румъния и Нидерландия са обсъдили на днешната си среща широк кръг теми от общ интерес, като особен акцент е бил поставен върху сигурността в Черноморския регион, особено в контекста на агресивната война на Руската федерация срещу Украйна, информира министерството на националната отбрана на Румъния в прессъобщение, цитирано от Аджерпрес.

Министър Анджел Тълвар е осъдил руските нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура по река Дунав и е представил усилията на Румъния за поддържане на безопасността на гражданския морски трафик. В този контекст той е обърнал внимание на тристранното споразумение между Турция, Румъния и България за противодействие на опасностите, които представляват плаващите морски мини в Черно море.

Обсъдени са били също напредъкът по съвместните програми за обучение, участието на нидерландските военни през 2022 г. и 2023 г. в ръководената от Франция бойна група на НАТО в Румъния, разполагането на три безпилотни самолета MQ-9 Reaper в Румъния през 2024 г. , което е първо за Нидерландия, както и разполагането на самолети в Европейския център за обучение на F-16 в Румъния и тяхната роля за укрепването на регионалната отбрана и сигурност, се посочва в прессъобщението на министерството на националната отбрана.

Що се отнася до подкрепата за Украйна, румънският министър на отбраната е припомнил твърдата подкрепа на Румъния за обучението на украински пилоти в Европейския център за обучение на F-16 във Фетещ.

Министър Тълвар изрази своята благодарност за силния военнополитически диалог между Румъния и Кралство Нидерландия чрез постоянна подкрепа за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО в района на Черно море, се посочва в прессъобщението.

„Благодарих на министъра за решението на правителството в Хага да допринесе значително за укрепване на отбраната на източния фланг на НАТО и по-специално на Черноморския регион, като разположи войски и високотехнологично военно оборудване в Румъния, включително самолети F-16 за Европейския център за обучение на F-16“, е посочил министърът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани