Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НПО призовават: „Мислете за децата“ – над 10 млн. деца са принудително разселени през 2023 г.

[post-views]
УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт заради войната в Украйна

Повече от 10 милиона деца са разселени през миналата година, сочи последният анализ на неправителствената организация Спасете децата. Когато децата загубят домовете си, те губят на практика всичко – достъпа си до здравеопазване, образование, храна и сигурност, алармират от организацията.

През 2023 г. над 10 млн. деца са били принудени да напуснат домовете си и то в 10 от най-големите градове по света, разкрива новият анализ на Спасете децата. Така разселените деца в глобален мащаб стават повече от 50 млн., което е най-големият брой в историята, а цифрите са се удвоили от 2010 г. насам. Освен това неправителствената организация установява, че през миналата година около 29 хиляди деца дневно са разселени вътре в собствените си страни или са принудени да избягат в чужбина.

Най-тежко проблемът засяга непълнолетните лица в Судан и Сомалия,  в Ивицата Газа пък, където над половината от населението е на възраст под 18 години, само за 10 седмици в края на миналата година са отбелязани рекордно високи стойности.  

Тези деца много по-често стават свидетели на събития и процеси, които не би трябвало да виждат и то непосредствено преди да загърбят всичко, което познават. Най-често те преживяват случаи на екстремно насилие, посочват от Спасете децата. Веднъж откъснати от домовете си, на тях не просто им липсва сигурност и стабилност, те попадат в групата с висок риск от експлоатация, сексуален и психически тормоз, установяват от друга неправителствена организация – Мрежа за по-добра грижа и призовават „мислете за децата“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани