Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел постави ултиматум за офанзивата в Рафах, даде срок до Рамадан за освобождаване на заложниците

[post-views]
Палестинската групировка „Хамас” атакува Израел

Израел постави нов ултиматум на Хамас. Тел Авив ще започне пълномащабната офанзива в Рафах, ако до началото на мюсюлманския празник Рамадан не бъде освободен и последният израелски заложник, предупреди Бени Ганиц – член на военновременното правителство на страната.

Израелските сили за сигурност ще нахлуят в Рафах, както заплашват от известно време, ако до 10 март не бъдат освободени всички израелски заложници, държани в Ивицата Газа. Тел Авив, в лицето на Бени Ганц, предупреди, че ще нападне в началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, ако исканията му не бъдат спазени, въпреки огромния натиск от международната общност да бъдат защитени над милион и половина  цивилни, които се укриха в южния град след началото на войната. И все пак, ще действаме координирано, в постоянен диалог с американските и египетските ни партньори, за да улесним евакувацията и да минимизираме цивилните жертви, допълни Ганц.

На този фон Международният наказателен съд на ООН започва изслушванията по делото за последиците от израелската окупация на палестинските територии, като се очаква магистратите да се запознаят със становищата на повече от 50 държави.

Междувременно пълномащабните военни действия в анклава продължават, като вече и втората по големина болница в Ивицата Газа официално е извън строя. На терен са останали едва 4 медицински екипа, общо 25 души, които самоотвержено продължават да се грижат за пациентите, посочват от Световната здравна организация и допълват, че техни експерти не са допуснати да оценят ситуацията. На свой ред израелските власти уверяват, че акцията в болницата Насър миналата седмица е била изключително прецизна и премерена и обвиниха Хамас, че по особено циничен начин използва здравните заведения за прикритие на терористичната си дейност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани