Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна отбелязва Деня в памет на героите от Небесната стотица

[post-views]
Украйна отбелязва Деня в памет на героите от Небесната стотица

Украйна отбелязва днес „Деня в памет на героите от „Небесната стотица“, предаде Укринформ. Той се чества всяка година на 20 февруари с президентски указ от 11 февруари 2015 г.

Украйна отбелязва Деня в памет на героите от Небесната стотица
Снимка: ukrinform.ua

Именно по това време през февруари по време на „Революцията на достойнството“ конфронтацията между украинския народ и тогавашния режим достигна своя връх. Най-много жертви на „Площада на Независимостта“ в Киев – 78 – са дадени именно в периода от 18 до 20 февруари. След 20 февруари още над 20 протестиращи починаха от рани, получени по време на сблъсъците с полицията. Общо всички тези жертви остават в колективната памет под името „Небесната стотица“.

Сто и пет герои от „Небесната стотица“ бяха посмъртно удостоени със званието „Герой на Украйна“, а трима чужденци – беларуският гражданин Михаил Жизневски и грузинските граждани Зураб Хурция и Давид Кипиани – бяха посмъртно наградени с „Ордена на героите на Небесната стотица“.

На 17 февруари 2021 г. Върховната Рада призна „Революцията на достойнството“ за един от ключовите моменти на украинската държавност и израз на националната идея за свобода.

Тазгодишната програма от събития за отбелязване на Деня в памет на героите от „Небесната стотица“  включва изложби, екскурзии, медиен маратон, шествие за възпоменание, панихида и възпоменателен концерт под надслов „Десет години непобедимост“. Събитията ще преминат под мотото: „Да останем достойни за нашите герои!“

През 2023 г. този ден протече под наслова „Небесната стотица – първите герои на руско-украинската война“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани