Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и останалите страни от ЕС са на различни позиции за двустранната военна помощ за Украйна

[post-views]
Германия не трябва да обръща гръб на Мали и другите страни от региона, заяви Шолц

Германското правителство защити позицията си по време на преговорите за европейско финансиране на доставката на оръжия и оборудване за Украйна, на фона на критиките от други държави членки на ЕС, предаде ДПА.

Властите в Берлин искат да се уверят, че не плащат повече от справедливия си дял в общата сума на ЕС за оръжия за Украйна, като се има предвид, че те също така правят значителни дарения на Киев по двустранни споразумения.

Германия твърди, че подобни дарения трябва да бъдат приспаднати от вноските ѝ в разширения фонд.

Берлин вече обеща на Украйна военна помощ за над 7 милиарда евро (7,6 милиарда долара) по двустранни споразумения през тази година.

„Бързата и небюрократична доставка на военно оборудване е от решаващо значение за страната“, каза посланикът на Германия в ЕС Михаел Клаус пред ДПА след последния кръг от преговори вчера, които не дадоха резултат.

ЕС се надява да осигури допълнително 5 млрд. евро тази година, за да позволи на страните членки съвместно да доставят оръжие и оборудване на Киев чрез така наречения Европейски механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).

Според правилата на ЕС Германия, която е най-голямата икономика в Общността, ще трябва да отпусне около една четвърт от допълнителните средства, т.е. около 1,3 милиарда евро.

Клаус твърди, че помощта, отпускана по двустранни споразумения, се организира по-бързо и трябва да се признава като еквивалентен принос към инструмента за мир.

Партньорите от ЕС, от друга страна, обвиниха германското правителство, че практически блокира финансирането от ЕС, като настоява за този модел на плащане.

Източник: bta.bg

Избрани