Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди хора в Австралия бяха призовани да се евакуират заради излязъл от контрол горски пожар

[post-views]

Властите в австралийския щат Виктория наредиха евакуацията на над две хиляди души от градове в западната част на региона заради излязъл от контрол горски пожар, предаде Ройтерс.

Щатската служба за извънредни ситуации призова жителите на градовете Раглан и Бюфорт, с общо население от около две хиляди души, както и хората от околните райони, да напуснат, докато все още е безопасно, и да се отправят на изток към Баларат, на 95 километра западно от Мелбърн.

Около 50 кв. км площ северозападно от Баларат – най-големия град в района, е обхваната от пламъци.

„Ние очакваме пожарът бързо да се разпространи през следващите час или два, затова хората, живеещи в района, трябва да приведат в действие своя план за оцеляване при горски пожари сега“, каза директорът на противопожарна служба на Виктория Джейсън Хеферман пред обществената телевизия Ей Би Си.

В обширни райони в щата е обявено високо ниво на опасност от разпалване на огнища, а Метеорологичното бюро издаде за днес предупреждение за екстремна опасност от пожари за няколко района заради горещото време, сухите ветрове и потенциални гръмотевични бури.

Температурата в северозападната част на Виктория надмина в следобедните часове 40 градуса по Целзий.

Източник: bta.bg

Избрани