Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колко са важни технологиите на бойното поле в Украйна

[post-views]
Роботи ще помагат на полицията в Сан Франциско

Във войната на машините се включват дронове, транспортни и кучета роботи

Това, което доскоро беше научна фантастика, сега е реалност. Все повече високи технологии като автономно летящи дронове, транспортни роботи и кучета роботи се използват на бойното поле, включително и във войната в Украйна. Изкуственият интелект може да използва сензори за откриване на военни цели, бързо да анализира данните и да взема съответните тактически решения.

Машините обаче нямат чувства и милост. Роботите може да бъдат приятелски настроени, да забавляват, а някои от тях дори да се грижат за хората. Има и други – така наречените „роботи убийци“. „Проблемът е, че те се превръщат в реалност. Тези роботи не са интелигентни. Те са от вида на безпилотните самолети, които вече виждаме, че се появяват на бойното поле в Украйна. Те все по-често се управляват не от хора, а от компютри. Отстраняването на всички хора от веригата на управление и замяната им с алгоритми е много проста техническа задача”, коментира професорът по изкуствен интелект от UNSW Тоби Уолш.

Танкове, войници в окопи – така изглеждаше инвазията на Русия в Украйна, докато изкуственият интелект не започна да се използва и от двете страни, например при дроновете „Байрактар“. Един такъв струва над 11 милиона евро. „Това са наследени оръжейни системи на украинците и руснаците – оръжия, които преди това не са били оборудвани с изкуствен интелект, сега вече са. Тези системи промениха войната”, каза проф. д-р Гари С. Шаал.

Военните конфликти са свързани с данни и оценката за тях. Скоростта на обработка е от решаващо значение. Изкуственият интелект умее тъкмо това, както и да взима тактически решения. Компаниите, които разработват роботи за мирни цели, работят и върху автономни оръжейни системи и получават средства от правителствата за това. Около 60 държави работят върху такива системи. 

„Технологиите ще съществуват, ще бъдат част от живота ни. Ще имаме автономни автомобили. Ще имаме автономни камиони, автономни автобуси. Ще има много изкуствен интелект в ежедневието ни. И тази технология може да бъде пренасочена към автономни оръжия. Не можем да спрем това. Причината е, че искаме всички тези положителни приложения на изкуствения интелект в живота си, но поне можем да спрем оръжейните компании, които открито разработват и продават такива оръжия и ги превръщат в новите „Калашници”, твърди Уолш.   Едно от възможните решения са по-строги регулации, но това е противоречиво. Няколко държави от ЕС, начело с Франция, призовават за широки ограничения за някои приложения на изкуствения интелект във военната сфера.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани