Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови доставки на хуманитарна помощ в Газа, Израел очаква пробив в преговорите за сделка с Хамас

[post-views]
Международният съд решава за Газа. Израел продължава да нанася удари в Хан Юнис

За нова престрелка в Западния бряг съобщиха израелските власти. Ситуацията в Ивицата Газа също остава усложнена, а Великобритания осъществи първите си въздушни доставки на хуманитарна помощ за Ивицата Газа след постигането на споразумение с Йордания.

Най-малко един цивилен е убит, а други 8 са ранени при стрелбата в Западния бряг, съобщи Израелската полиция. Инцидентът се е случил в ранните часове на деня, като двама от общо трима стрелци са убити на място, а последният е задържан от органите на реда.

В Ивицата Газа пък пристиганаха 5 тона медицински консумативи, храна и гориво от Великобритания със самолет на Йорданските ВВС. Това са първите британски въздушни доставки от началото на войната през октомври миналата година и бяха спуснати с парашути  до болницата Тал Ал-Хава в северната част на анклава.

Това ще спомогне за спасяването на стотици човешки животи, категорични са от Лондон. Това е особено важно предвид факта, че Световната продоволствена програма спря доставките си по земя, след като конвоите не успяха да достигнат местоназначението си заради хаоса и насилието.

Военното присъствие на Израел в анклава остава всепроникващо, като северната му част е почти обезлюдена след като населението беше принудено да се евакуира на юг. Там Тел Авив засили бомбардировките си над град Рафах, където над дузина цивилни бяха убити при въздушна атака вчера. Броят на жертвите в Ивицата Газа отдавна надхвърли 29 хиляди души, а опасенията на световната общност са, че готвеното сухопътно настъпление в Рафах, ще направи ситуацията апокалиптична.

На този фон военновременното правителство на Израел съобщи за обещаващи ранни признаци на прогрес в преговорите за постигане на нова сделка за освобождаване на държаните от Хамас заложници, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани