Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и САЩ омаловажиха превземането на Авдеевка

[post-views]
Украйна заяви, че руските войски атакуват Авдеевка „със значителни сили“

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи загубата на град Авдеевка от руските войски, като призова западните си партньори да ускорят доставките на военна помощ. Подобна е и оценката на САЩ, според които превземането на Адеевка с нищо не дава преимущество на руската армия в продължаващата от две години война.

Руската армия продължава с опитите да напредне западно от град Авдеевка, след  като го окупира преди няколко дни. По данни на украинското командване силите на врага са провели 19 атаки през последното денонощие, като всичките са отблъснати.

Съобщения за сражения идват и от района на градове Бахмут, Маринка и Ливан в Донецка област.

Освен на източния фронт руската армия продължава и с натиска по южното направление в Запорожка област, и се опитва да си върне загубените позиции при село Роботине.

Активни военни действия се водят и на източния бряг на река Днепър в Херсонска област, където силите на Киев успяха да създадат предмостие и продължават да удържат позиции си, независимо от твърдения на Москва, че са били отблъснати.

През последните две години си върнахме Харков, и успяхме да отблокираме маршрутите в Черно море, като унищожихме голям брой от техните кораби. А те какво постигнаха, превзеха едно място и за какво“, посочва Зеленски в интервю за американската телевизия Фокс.

Подобна е оценката на САЩ, според които превземането на Авдеевка не дава преимущество на руската армия, като това е станало възможно единствено поради недостига за муниции за украинските защитници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани