Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС въведе санкции срещу шестима души и една организация, подкопаващи стабилността и сигурността на Молдова

[post-views]

Европейският съюз въведе вчера санкции срещу шестима души и една паравоенна организация, за които се предполага, че подкопават „върховенството на закона, стабилността и сигурността“ в Молдова, предаде ДПА.

„Молдова е една от страните, които са най-силно засегнати от последиците от незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Има сериозни, засилващи се и продължаващи опити за дестабилизиране на тази страна“, се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Санкциите се изразяват в замразяване на активи и в налагане на забрана за влизане в ЕС. Освен това на гражданите и на фирмите от ЕС се забранява да предоставят парични средства на санкционираните.

Сред санкционираните са Дмитрий Милютин, посочен в списъка като високопоставен член на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), паравоенната организация „Скутул Попорулуй“ (Scutul Poporului) и Кирил Гузун, който според ЕС е неин лидер.

В изявлението на ЕС за новите санкции се казва, че Милютин е „отговорен за тайните операции на Русия в Молдова от 2016 г. насам, особено в района на Приднестровието“.

Източник: bta.bg

Избрани