Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Украйна в навечерието на втората си годишнина

[post-views]
В новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се предвижда военна повинност за жени, казва украински парламентарист

А ето как изглежда войната в Украйна в навечерието на втората си годишнината. САЩ с нови санкции срещу Русия, Украйна преживя поредната нощ на въздушен терор, ожесточените сблъсъци на фронта продължат, докато 14 милиона украински бежанци се нуждаят от хуманитарна помощ.

С над 100 въоръжени сблъсъка по цялата фронтова линия и масиран въздушен обстрел срещу украинските градове войната в Украйна навлиза в третата си година. През изминалата нощ руската армия е изстреляла над 30 ирански дрона камикдзе „Шахед“ и най-малко пет ракети.

Трима души са загинали при атаката в района на Одеска област, след като безпилотен апарат е поразил жилищна сграда.

Съобщения за пострадали и разрушения идват и от централния град Днипро, където ирански дрон се е разбил във високоетажна сграда. Най-малко 8 души са пострадали при нападението, седем от които са настанени в болница.

В същото време украинският генерален щаб съобщава за чувствителен пик на руските атаки по цялата фронтова линия, като за последните 24 часа е имало над 100 въоръжени сблъсъка. Украинското командване посочва, че силите на врага се опитват да пробият в Маринското направление в Донецка област, където са отблъснати 34 атаки.

На фона на хиляди жертви и разрушения най-високата цена от войната в Украйна продължават да плащат цивилните. Според последния доклад на ООН повече от 14 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ в страната или близо една трета от населението й.

Междувременно САЩ подготвят нов пакет от санкции срещу Русия, като Вашингтон посочи, че ще добави в списъка си над 500 фирми и частни лица, които имат отношение към руския военнопромишлен комплекс.

Припомням, че преди дни ЕС също прие нов пакет санкции срещу Русия, като за първи път в него включи и китайски компании, които внасят стоки с двойно предназначение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани