Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 100 палестинци загинаха при израелски удари за 24 часа в ивицата Газа, докато се водят преговори за прекратяване на огъня

[post-views]
ООН: Над 123 000 души са разселени в ивицата Газа вследствие на войната

Повече от 100 палестинци са били убити при израелски удари в ивицата Газа за 24 часа, съобщи днес здравното министерство в управляваната от „Хамас“ територия, предаде Асошиейтед прес.

Политическият лидер на „Хамас“ Исмаил Хания е провел разговори с египетски официални лица за възможно прекратяване на огъня в Газа и размяна на заложници, държани от бойците, за палестинци, намиращи се в израелски затвори, гласи изявление на „Хамас“ от сутринта.

При нападението на „Хамас“ на 7 октомври в южната част на Израел бойци от палестинското движение убиха близо 1200 души и взеха около 250 заложници. Приблизително половината от заложниците бяха освободен при едноседмичното прекратяване на огъня през ноември миналата година. Около 100 заложници остават в плен. При „Хамас“ остават също телата на още 30 души, които са били убити на 7 октомври или са починали в плен.

В резултат на последвалата офанзива на Израел в Газа са убити над 29 000 палестинци, а около 80% от населението от 2,3 милиона души на анклава бяха принудени да напуснат домовете си. Повечето от тях се вслушаха в израелските нареждания да се преместят на юг, като около 1,5 милиона души са се струпали в Рафах близо до границата с Египет.

Европейските дипломати засилиха призивите за прекратяване на огъня, тъй като тревогата за влошаването на хуманитарната криза в Газа нараства.

Междувременно върховният представител на ООН по въпросите на правата на човека заяви днес, че извършителите на груби нарушения на човешките права в конфликта между Израел и „Хамас“, трябва да бъдат подведени под отговорност, предаде Ройтерс.

„Утвърдената безнаказаност, за която OHCHR (агенцията на ООН за правата на човека) докладва от много години, не може да продължи“, заяви Фолкер Тюрк в доклад за положението в Газа и в окупирания от Израел Западен бряг.

Тюрк призова всички страни в конфликта да „сложат край на безнаказаността и да проведат незабавни, независими, безпристрастни, задълбочени, ефективни и прозрачни разследвания“ на предполагаемите престъпления съгласно международното право.

Той също така ги призова да прилагат прекратяване на огъня в името на човешките права и от хуманитарни съображения, да осигурят пълно зачитане на международното право и да осигурят отговорност за нарушенията и злоупотреби.

Независими експерти на ООН призоваха за оръжейно ембарго срещу Израел, заявявайки, че страните износителки рискуват да нарушат международното хуманитарно право, ако доставените оръжия бъдат използвани във войната в Газа, предаде ДПА от Женева.

Всички държави трябва да осигурят спазването на международното хуманитарно право, както е предвидено в Женевските конвенции, които са задължителни за целия свят. Поради това не могат да се предават оръжия или боеприпаси, за които може да се предположи, въз основа на предишното поведение на страната получател, че ще бъдат използвани в операция, противоречаща на международното право, посочват експертите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани