Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дроновете убийци са оръжията на бъдещето

[post-views]
Дроновете убийци са оръжията на бъдещето

Сп. „The Economist“

Те са въведени за пръв път в Украйна и променят баланса между хората и технологиите във войната.

Прецизно управляемите оръжия се появяват за първи път в съвременната си форма на бойното поле във Виетнам преди малко повече от 50 години. Тъй като оттогава въоръжените сили се стремят към по-голяма точност и разрушителност, цената на такива оръжия скочи. Американските GPS насочвани артилерийски снаряди струват по $100 000. Тъй като умните оръжия са скъпи, те са оскъдни. Ето защо европейските страни ги изчерпаха твърде бързо в Либия през 2011 г. Израел, който се стреми по-скоро да съхрани запасите си, отколкото да избегне съпътстващи щети, засипа Газа с „тъпи“ конвенционални бомби. Какъв обаче би бил ефектът, ако можете да комбинирате прецизност и изобилие?

FILE – A Ukrainian soldier carries a drone close to the frontline near Avdiivka, Donetsk region, Ukraine, Friday, Feb. 17, 2023. Ukrainian government is launching a new initiative meant to streamline and promote innovation on drones and other technologies that have become critical in the country’s fight against Russia, by bringing together state, military, and private sector developers working on defense issues. (AP Photo/Libkos, File)

За първи път в историята на военните действия този въпрос получава отговор на бойните полета на Украйна. Нашият доклад показва как дронове, предаващи заобикалящата ги обстановка във вид на виртуална реалност (на англ. – FPV, абревиатура от First Person View) никнат като гъби по фронтовите линии. Те са малки, евтини, заредени с експлозиви самолети, адаптирани от потребителски модели, и правещи ежедневието на войника още по-опасно. Тези дронове се плъзгат в танкови кули или землянки. Те кръжат във въздуха и преследват плячката си, преди да се спуснат и да я убият. Те нанасят големи жертви на пехотата и бронетехниката.

Могат ли дроновете да заменят артилерията?

Войната също така прави повсеместни разпространението и приложението на FPV дроновете и техните морски братовчеди. През януари т. г. бяха регистрирани 3000 проверени FPV удара с дрон. През този месец Владимир Зеленски, президентът на Украйна, създаде отделно подразделение в украинската армия, което ще води войната с дронове. През 2024 г. Украйна е напът да построи един и дори 2 млн. дрона. Учудващо, това ще съответства на намаленото потребление на снаряди от украинската армия, което намаля, защото републиканците в Конгреса на САЩ позорно отказват на Украйна доставките, от които тя се нуждае.

Дронът не е оръжие чудо – такова нещо въобще не съществува. Но има голямо значение, защото олицетворява макротенденциите в съвременната война: преминаване към малки евтини оръжия за еднократна употреба; нарастващото използване на потребителски технологии; и движението към автономия в битката. Поради тези тенденции дронната технология ще се разпространи бързо от армиите към милициите, терористите и престъпниците. И ще се подобри не с темпото на бюджетния цикъл на военнопромишления комплекс, а с неотложността на нуждите от потребителска електроника.

Основните FPV дронове са революционно прости. Потомци на състезателни квадрокоптери, изградени от готови компоненти, те могат да струват дори и само няколкостотин долара. FPV дроновете обикновено имат малък обхват, носят малък полезен товар и действат и при лошо време. Поради тези причини те (все още) няма да заменят артилерията. Но все пак могат да причинят много щети. За една седмица миналата есен украинските дронове помогнаха за унищожаването на 75 руски танка и 101 големи оръдия наред с мн. др. Русия има свои собствени FPV дронове, макар че с тях руснаците атакуват най-вече землянки, окопи и войници. Дроновете дават част от отговора на въпроса, защо и на двете страни е толкова трудно да организират офанзиви.

Как се печата оръжие на 3D принтери

Експоненциалното нарастване на броя на руските и украинските дронове откроява втора тенденция. Те са вдъхновени и адаптирани от широкодостъпни потребителски технологии. Не само в Украйна, но и в Мианмар, където бунтовниците громят правителствените сили през последните дни, доброволците могат да използват 3D принтери, за да правят ключови компоненти и да сглобяват самолетни конструкции в малки работилници. За съжаление, престъпните групировки и терористите едва ли са далеч зад милициите.

Това отразява широка демократизация на прецизните оръжия. В Йемен бунтовническата група хути използва евтини ирански комплекти за насочване, за да създаде противокорабни ракети, които представляват смъртоносна заплаха за търговските кораби в Червено море. Самият Иран показа как набор от безпилотни самолети с голям обсег на действие и балистични ракети може да има геополитически ефект, който далеч надвишава цената им. Дори ако комплектът, необходим за преодоляване на заглушаването на дронове, значително повиши цената на оръжията, както някои прогнозират, те пак ще се считат за революционно евтини.

Бъдещето е на автономните дронове

Иновациите водят и до последната важна тенденция – автономността. Днес използването на FPV дронове е ограничено от наличието на квалифицирани пилоти и от ефектите на заглушаване, които може да прекъснат връзката между дрона и неговия оператор. За да преодолеят тези проблеми, Русия и Украйна експериментират с автономна навигация и разпознаване на цели. Изкуственият интелект е наличен в потребителските дронове от години и се подобрява бързо.

Известна степен на автономност съществува при боеприпасите от висок клас от години и при крилатите ракети от десетилетия. Новото е, че евтините микрочипове и софтуер ще позволят на интелекта да седи в милиони боеприпаси от нисък клас, които насищат бойното поле. Тази от воюващите страни в Украйна, която първа достигне до мащабна автономия на дроновете, може да се радва на временно, но решаващо предимство в огневата мощ – необходимо условие за всеки пробив.

Западните страни бавно усвоиха тези уроци. Простите и евтините оръжия няма да заменят големите платформи от висок клас, но ще ги допълнят. Пентагонът със закъснение се захваща с Replicator – инициатива за изграждане на хиляди евтини дронове и боеприпаси, способни да се справят с огромните сили на Китай. Европа е още по-назад. Нейните министри и генерали все повече се убеждават, че могат да се изправят пред нова голяма европейска война до края на десетилетието. Ако е така, инвестициите в дронове от нисък клас трябва спешно да нараснат. Освен това вездесъщите дронове ще изискват повсеместна защита – не само на бойните полета, но и в градовете в мир.

„Калашников в небето

Интелигентните дронове също ще повдигнат въпроси за това, как армиите водят война, и дали хората могат да контролират бойното поле. С размножаването на дроновете ще станат възможни самокоординиращи се рояци. Хората ще се борят да наблюдават и разбират ангажиментите си, камо ли да ги разрешават .

Америка и нейните съюзници трябва да се подготвят за свят, в който бързо подобряващите се военни способности се разпространяват по-скоростно и по-широко. Докато небето над Украйна се изпълва с оръжия за еднократна употреба, които съчетават прецизност и огнева мощ, те служат като предупреждение. Масово произвежданите самолети ловци убийци вече променят баланса между хората и технологиите по време на война.

Пентагонът ще бори дроновете с „Койот“-и

Сухопътните сили на САЩ бързат да въведат по-добра противовъздушна отбрана срещу дронове. Наскоро бе обявен договор за $75 млн. с Raytheon за 600 „Койот“ (Coyote 2C), боеприпаси за борба с дронове. За целта е приложена процедурата за бързо придобиване, която позволява ускорен процес за доставка на нови оръжия. Пентагонът вече има боеприпаси Coyote, но тази нова сделка ще разшири арсенала от тях за Сухопътните войски, и то много бързо. Съгласно пълномощията за бързо придобиване договорът може да бъде подписан и да започне доставката за по-малко от месец, след като се получи разрешение за закупуване на Coyotes. Иначе нормалният процес може да отнеме месеци, ако не и повече.

„Койотът е ключов компонент на системата от системи за борба с безпилотни летателни апарати“, се каза в съобщение на Сухопътните войски. И се уточнява: „Това е изстрелван от земята, радарно насочван прехващач с кинетични и некинетични варианти, който се интегрира в интегрирани системи за поразяване на фиксирани ниски, бавни, малки безпилотни летателни апарати и интегрирани мобилни бавни, малки безпилотни летателни апарати – системи за поражение.“ Според неговия производител прехващачът Coyote е способен да унищожава дронове с различни размери и маневреност, като еднопосочните атакуващи дронове, използвани от различни милиции в Близкия изток.

Най-ново

Единична публикация

Избрани