Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия представя план за „евакуация“ на цивилни граждани от зоните на бойните действия

[post-views]

Израелската армия представи план за „евакуация“ на мирни граждани от „бойните зони“ в ивицата Газа, предаде Франс прес, като цитира изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Съобщението беше направено преди очакваната израелска офанзива в Рафах – пренаселен град в южната част на палестинската територия, наричан от Нетаняху „последната крепост“ на ислямисткото движение „Хамас“.

Снощи израелските военни съобщиха, че военните съобщиха, че на кабинета е бил представен „план за евакуация на населението от районите на бойните действия в ивицата Газа и предстоящия оперативен план“.  Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа, „за да се предотврати мародерството в северната ивица и други райони“, се казва в съобщението, цитирано от ДПА. В краткото съобщение не бяха дадени никакви подробности.

В съобщението на израелските военни не се споменава изрично Рафах, където са струпани 1,5 милиона палестинци, търсещи убежище от сраженията в други части на изолираната крайбрежна зона. Нетаняху иска бързо да стартира плановете за военна офанзива в Рафах въпреки продължаващите преговори за прекратяване на огъня. Той заяви през уикенда, че ще свика кабинета в началото на седмицата, за да бъде разрешен оперативният план, отбелязва ДПА.

В международен план планираната офанзива срещу град Рафах, който е препълнен с бежанци, е силно критикувана. Дори съюзници като САЩ призовават Израел да прояви сдържаност. Въпреки това Нетаняху е твърдо решен да премине към настъпление в Рафах. Премиерът многократно е подчертавал, че ще бъде невъзможно да постигне военната си цел за елиминиране на „Хамас“, ако в Рафах останат четири батальона на групировката.

Източник: bta.bg

Избрани