Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на европейското по фехтовка в Неапол

[post-views]
Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на европейското по фехтовка в Неапол

Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки в Неапол. В състезанието участваха 70 сабльорки от 21 държави, сред които бъдещите звезди на този спорт:

С титлата си Емма Нейкова, водена от националния треньор Ивайло Воденов, повтори успеха на Йоана Илиева от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

Нейкова започна пътя си към златния медал с четири победи и две загуби в групите, като влезе във втората фаза на състезанието под номер 24. На полуфинала Нейкова отстрани Амалия Ковалу (Румъния) с 15:14 след изключително оспорван двубой. В срещата за титлата на Европейското първенство българката се изправи срещу Анна Шпиец (Унгария. След като изоставаше с 3:8 възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ не само навакса, но и поведе с 10:8. До края Нейкова не изпусна аванса си, затвори срещата с 15:12 и взе златния медал.

Другите българки в надпреварата на сабя също се представиха на ниво. Калина Атанасова се класира на пето място, след като излезе от групите с шест победи от шест срещи. Мариела Георгиева и Кристина Миланова влязоха сред най-добрите 64, като си поделиха 52-ро и 53-то място.

В турнира на шпага за младежи се включиха четирима българи – Рахим Рашайда, Васил Ивакимов, Александър Костадинов и Самуел Петканчин.

Най-добре се представи Рахим Рашайда, който се класира на 23-а позиция от 107 участници.

Това е второ отличие за България от шампионата, след среброто на сабя на отборът ни в състав Симеон Далеков, Никола Господинов, Николай-Томас Георгиев и Никола Меицов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани