Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцка фрегата отплава, за да се включи в мисията на ЕС в Червено море

[post-views]
Експлозия пред министерството на труда в центъра на Атина

Гръцката фрегата „Хидра“ отплава снощи за Червено море, за да се включи в мисия на ЕС за защитата на търговски кораби от атаките на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, съобщи представител на гръцкото министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Гръцкото правителство одобри вчера участието на страната във военноморската операция на Европейския съюз Eunafor Aspides в Червено море.

Много спедитори отклонят плавателни съдове след атаките на хусите, които контролират голяма част от Йемен и заявяват, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и Хамас воюват в Газа.

Съветът за сигурност на Гърция прие предложение на министъра на отбраната Никос Дендиас за участие на страната в мисията на ЕС, посочи в съобщение  говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис.

Правителството посочи, че присъединяването на Атина към мисията е важно, тъй като атаките на хусите са възпрепятствали дейността на гръцките търговски кораби в най-голямото пристанище в страната – Пирея, а част от  международните контейнеровози са спрели да го използват.

Франция, Италия и Германия също участват в мисията на ЕС с кодово име „Aspides“, което в превод от гръцки означава „Щитове“.

Страните, които участват във военноморската мисия  ще имат ангажимента да защитават търговските кораби и да предотвратяват атаки, но няма да влизат в пряка битка с хусите на суша.

От ноември м.г. до сега няколко търговски кораба, които са гръцка собственост, бяха атакувани край Йемен. В резултат на нападенията те претърпяха  щети, но не е имало човешки жертви, напомня Ройтерс.

Хусите, които контролират най-населените райони на Йемен, нападат кораби, имащи търговски връзки със САЩ, Великобритания и Израел. Въпреки ответните нападения на западни държави срещу техни позиции в Йемен, хусите се заканиха да продължат да атакуват кораби, свързани с Израел, в знак на солидарност с палестинците, докато израелските сили не прекратят войната си в ивицата Газа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани