Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Жив е!“ Северна Корея има действащ шпионски сателит

[post-views]
Южна Корея изстреля втория си шпионски сателит

Първият севернокорейски шпионски сателит е оперативен и управляем. Това твърдят експерти от Техническия университет Делфт в Нидерландия, които за засекли промени в орбитата на апарата, чийто способности са все още неизвестни.

След два неуспешни опита Северна Корея успя да изведе около земната орбита първия си шпионски сателит миналия ноември. Тогава държавните медии на комунистическата страна твърдяха, че апаратът е успял да засече чувствителни военни и политически обекти в Южна Корея и в САЩ, без обаче да публикуват никакви изображения. До скоро радиотракерите също не засичаха сигнал от сателита, което доведе до спор за това дали е оперативен или не.

„Можем да кажем, че сателитът е жив“, заяви Марко Лангбург, експерт от Техническия университет Делфт в Нидерландия и допълни, че макар и да не е сигурно дали апаратът прави успешни снимки или, той извършва орбитални маневри, което го прави функционален.

Подобна маневра изненада експертите, които посочват, че наличието на бордова задвижваща система е неочакван скок в развитието на севернокорейската космическа програма, която според международната общност е параван за ядрените амбиции на Северна Корея.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани