Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията в Газа остава катастрофална, Нетаняху разчита на подкрепа от американците

[post-views]
САЩ се доближават до споразумение за временно примирие в Газа

Хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа остава във фокуса на дискусиите в Съвета за сигурност на ООН. Пристигащите конвои с хуманитарна помощ продължават да бъдат блокирани от Израелската армия, алармират неправителствени организации за защита на човешките права.

Стуацията в Ивицата Газа е катастрофална. Милиони цивилни са на крачка от гладна смърт, а общественият ред в анклава се разпада, посочва последният доклад на ООН. Храната не достига, а където все пак се намери някаква, то тя е оскъдна, алармират неправителствените организации.

Особено тежко е положението на север, където хуманитарните доставки почти не достигат по земя. Това принуди донорите да предприемат нов подход и правят доставките със самолет до Рафах и Хан Юнис, където се укриват стотици цивилни.Египет, Йордания, Обединените арабски емирства, Катар и Франция доставиха тонове хуманитарна помощ по въздуха, заобикаляйки сухопътната граница.

Междувременно въпросът с примирието в Газа остава на дневен ред. Представителите на ливанската организация Хизбула заявиха, че са готови да спрат огъня срещу Израел, ако палестинските им съюзници от Хамас се съгласят с условията за прекратяване на огъня. Разбира се, това важи само при условие, че Тел Авив спре обстрела на Ливан, предупредиха от Хизбула.

На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху  заяви, че обществената подкрепа за страната му в САЩ ще подпомогне постигането на тотална победа срещу Хамас в Газа. Нетаняху цитира 80% подкрепа сред американците. Непосредствено преди това президентът Джо Байдън предупреди, че Тел Авив рискува да загуби съюзниците си и увери, че екипа му работи за постигането на примирие между воюващите страни, което се надява да стане факт в началото на следващата седмица.

Най-ново

Единична публикация

Избрани