Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жертвите в Газа надхвърлиха 30 хиляди души; маскирани патрули борят злоупотребата с помощи

[post-views]
Жертвите в Газа надхвърлиха 30 хиляди души; маскирани патрули борят злоупотребата с помощи

Броят на жертвите в Ивицата Газа от началото на войната официално надхвърли 30 хиляди души. На този фон доставките на хуманитарна помощ остават почти невъзможни, а маскирани мъже се принудиха да следят за обществения ред в анклава и спират опитите за злоупотреба и неправомерно облагодетелстване от помощите.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля да се включи в доставката на хуманитарна помощ с военни самолети в Ивицата Газа, след като по суша това се оказва невъзможно, съобщиха източници от Вашингтон. На този фон ООН предупреди, че с оглед на насилието и проблемите с обществения ред на терен, няма условия да подпомогне над 2 милиона цивилни в Газа, които са на ръба на гладна смърт. Коментарът дойде след поредица обвинения от страна на Израел, че световната организация се проваля в опита си да достави жизнено необходимите хранителни продукти и медицински консумативи в анклава.

Ситуацията в Ивицата Газа е толкова сериозна, че се наложи въоръжени, маскирани мъже да патрулират по улиците, за да попречат на недобросъвестни търговци да печелят от пристигащите хуманитарни доставки на гърба на изнемогващите цивилни. Затова и хуманитарното примирие е залегнало толкова сериозно в дневния ред. Преговорните екипи от САЩ, Катар и Египет работят по рамковото споразумение на сделката, според която в рамките на 6-седмично примирие Хамас ще размени част от заложниците за палестински затворници, държани в израелски затвори.

Междувременно семействата на заложниците, държани от терористите в Газа, започнаха 4-дневно шествие от Южен Израел към Йерусалим с искане за незабавното им освобождаване. На свой ред Нова Зеландия се присъедини към страните, смятащи ислямистката групировка Хамас за терористична организация, като правителството наложи забрана за пътуване и на радикализирани израелски заселници, уличени в насилие срещу мирни палестинци в Западния бряг.

Най-ново

Единична публикация

Избрани