Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания разби контрабанден канал за износ на военно оборудване за Саудитска Арабия

[post-views]
В Испания заловиха фалшификатор на пари от топ 10 на най-издирваните, бившата му жена го разпознала

Испанските власти съобщиха днес, че са арестували собственика на компания, обвинена в незаконен износ на военно оборудване за Саудитска Арабия, част от което е използвано във войната в Йемен, предаде Франс прес.

Предполага се, че дружеството, базирано в Малага в Южна Испания, е изнесло „двигатели и резервни части за танкове и бронетранспортьори“ на стойност 2,8 млн. евро, се казва в изявление на Гражданската гвардия.

Компанията, която не е имала разрешение за износ на военно оборудване, е представила частите като предназначени за граждански камиони, допълни Гражданската гвардия и добави, че разследва действията на още едно лице във връзка със случая.

Според прессъобщението базираната в Малага компания, чието наименование не се разкрива, е обвинена също така, че е предоставила техническа помощ за „модернизацията на множество бронирани превозни средства на саудитските въоръжени сили“, отново без всякакво одобрение от властите.

В Испания дружествата, които искат да изнасят оръжия или военно оборудване, трябва да бъдат вписани в специален регистър и да притежават одобрен от властите лиценз за износ на всяка пратка.

В своето изявление Гражданската гвардия уверява, че „част“ от материалите, изнесени от въпросната компания за Саудитска Арабия, „са били предназначени за бронирани машини, използвани във войната в Йемен“.

От 2014 г. насам тази държава е сцена на гражданска война между правителството, подкрепяно от военна коалиция, водена от Саудитска Арабия, и подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират част от страната, включително столицата Сана.

Конфликтът доведе до смъртта на стотици хиляди хора и до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) Саудитска Арабия е един от водещите вносители на оръжие в света.

Продажбите на оръжие за Саудитска Арабия редовно се критикуват от неправителствени организации като „Амнести интернешънъл“, които посочват, че част от оръжията, доставени на Рияд, в крайна сметка се използват в Йемен.

След убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул в края на 2018 г., извършено според американското разузнаване по поръчение на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, Германия обяви ембарго върху продажбите на оръжие за Рияд. Берлин окончателно отмени ембаргото през януари, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани