Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Молдова под руска информационна атака

[post-views]
Молдова обяви ден на траур в памет на жертвите на войната в Украйна

Правителството в Молдова обвини Русия в информационна война. Причина за това стана решението на про-руските власти в сепаратистката област Приднестровието да поискат финансова помощ от Москва, под претекст за икономически натиск от страна на Кишинев.  

Решението на про-руските сепаратисти да поискат финансова помощ от Русия дойде след извънреден конгрес в столицата на международно непризнатата Приднестровска молдовска република проведен в столицата й Тираспол.

Според подкрепяните от Москва сепаратисти Молдова се опитва да превърне района в гето, след решението на про-европейското правителство да изисква от фирмите в сепаратиския регион да плащат вносните мита в централния бюджет.

За молдовското правителство случващото се в малка ивица земя на границата с Украйна е диражино от Кремъл събитие, с цел да се подкопаят амбициите на страната да стане част от ЕС и НАТО.

Президентът на страната Мая Санду заяви, че Молдова остава твърдо ангажирана с мирното разрешаване на замразения от 30 години конфликт в Преднистровието.

Това, което правителството прави днес са малки стъпки към икономическата реинтеграция на страната, заяви Санду от Тирана, където участва на срещата на върха на страните от Югоизточна Европа.

Междувременно Русия обяви, че е разгледала внимателно молбата на подкрепяните от нея сепаратисти в Приднестровието и обвини НАТО и ЕС, че се опитват да милитализират Молдова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани