Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Червеният пират срещу остапбендеровците в съдебната власт

[post-views]
Червеният пират  срещу остапбендеровците в съдебната власт

Българското правораздаване и българският парламентаризъм се опитват да копаят ново дъно. В сряда в специалната комисия по убийството на Мартин Божанов – Нотариуса в НС бяха привикани четиримата заместници от Софийската районна прокуратура, които по-рано подадоха оставки в знак на несъгласие с шефката си – обвързаната с Нотариуса Невена Зартова. В мотивите изразиха подкрепа за главния прокурор Борислав Сарафов. Преди седмица в същата комисия плевенската съдийка Владислава Цариградска отказа да седне до прокурор Невена Зартова, тъй като, според нея, достойнството на магистрат не позволявало това. За да не се объркате, ще поясня, че това деление не е на добри и лоши.

Това е деление на лошите магистрати, близки до групата на Петьо Еврото отляво и на отново лошите магистрати, близки до групата на Нотариуса. Стигна се и до фразата, изречена от Зартова, че групата на Еврото била по-голяма и мощна от тази на Нотариуса. Сякаш има някакво значение коя корупция е по-голяма – самото допускане, че всички вкупом са част от тази схема е погнусяваща за читавите хора от правораздаването. Силно вярвам, че те са голямото мнозинство в съд, прокуратура и МВР, работят тихо, не се поддават на заплахи, отказват съмнителни повишения и назначения, за да бъдат истински, обективни и да разследват и съдят в името на истината и справедливостта.

Незнайно защо обаче по върховете на тези структури все по-често срещаме „гнили ябълки“, с бързо и безоблачно кариерно развитие. Верни кадри на Цацаров, Гешев и Сарафов, за които впоследствие се разбира, че са „кукли на конци“ на своите благодетели. Върнете стари публикации за Сарафов от началото на века и ще прочетете страховити истории за роми от Костинброд, в което е замесено и името му като районен прокурор в София-област. През 2003 г. един от дилърите в съдебната власт Людмил Конов водеше прокурорки на масата си в собствения си хотел „Ростов“, за да покаже колко са му близки и как зависят от него. Тогавашната окръжна прокурорка в Плевен му беше кума, което пък не попречи след това двамата да се скарат заради ареста на местен наркодилър. По-късно Еврото и Нотариуса привикват прокурори и съдии в собствени клубове, ситуирани за удобство в близост до Съдебната палата и сградата на Специализираната прокуратура на ул. „Черковна“ в София.

Директорът на ГДБОП главаен комисар Явор Серафимов е поредният от шефовете на антимафиотите, който е родом от Кюстендилско и завършил право в Югозападния университет в Благоевград

Част от замесените в групите на Еврото и Нотариуса проговориха пред парламентарната комисия. Районният прокурор Невена Зартова каза, че прокурорите били горди, че са семейство с Пепи Еврото. Самата тя получила оферта да получава месечен бонус от 5000 лв. което според нея било два пъти колкото заплатата й, но отказала. Зартова заяви, че в Софийска районна прокуратура никога не е осъщестяван чадър – „Нито пазене на сянка, нито нещо подобно върху преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов – Нотариуса, нито с друго съдебно производство. Разбирам, че сега е удобен момент за лов на вещици и е нужна изкупителна жертва”, коментира тя. „Позорното в случая е опитът да се принуждават магистрати – заместници на административния ръководител. Ако по този начин със заплахи, закани, обещания могат да бъдат принудени хора, с които до вчера сме седяли на една маса и сме били приятели, с такава лека ръка да подпишат една такава декларация, че се разграничават от мои действия, не знам как биха били принудени редови прокурори“. В случая Зартова визира Сарафов като човека, който осъществява натиск върху магистратите.

В комисията предстои да се явят Веселин Денков и Ивайла Бакалова, които разказват как свободата на мъжа й би струвала 100 000 лв. Въобще в комисията ще настане парад на остапбендеровците в прокуратурата – големите играчи, които играят на два фронта. Досущ като тартора си Пепи Еврото, който като следовател винаги е някаква скрита фигура, но накрая делото, в което той участва винаги се проваля.

От случая с прикритите дела на Нотариуса изскача и фигурата на прокурора от Софийска градска прокуратура Йордан Петров, който обвинява прокурорите от Районна прокуратура в некомпетентност. Петров е прокурорът, прекратил досъдебното производство срещу Пепи Еврото, а впоследствие е образувал такова срещу прокурора, привлякъл като обвиняем Еврото. Той е и човекът, изискал от Върховния касационен съд веществените доказателства, събрани по преписката и досъдебното производство срещу Петър Петров – Еврото, за да се запознае с тях. Предполага се, че той е човекът, издънил „тайния свидетел“ срещу Еврото – адвокат Велимир Атанасов, адвокат и съдружник на Нотариуса.

„Петров вече е имал материалите по производството на Еврото, но е изискал и тези, които се намират във ВКС, тъй като делото е било изпратено от Районна прокуратура с копия до ВКС. След това не е върнал документите и така е осуетил възможността на практика ВКС да сезира специалния прокурор, при който се намира преписката и копието от делото, за да проведе обективно разследване по това дело“, твърди и адвокат Велислав Величков.

Лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков предложи главният прокурор Борислав Сарафов да се самоотстрани от поста си, докато тече разследването срещу Пепи Еврото и Нотариуса

Тук съвсем логично се сещаме за заплахите срещу магистрати, които само в двата почивни дни миналата седмица са общо 51. Първо те тръгнаха срещу плевенската съдийка Владислава Цариградска, която първа проговори срещу бандата на Нотариуса и заплахите срещу нея. След това и срещу районните съдии в София, които подадоха оставки. И обществото затихна в тръпнене и очакване – дали заплахите няма да ги спрат да разкрият истината. Във вторник на синия екран се появи действащият директор на ГДБОП Явор Серафимов и превърна и този сюжет в пародия. Серафимов е от Дупница и е завършил, както повелява традицията сред шефовете в ГДБОП, право в Югозападния университет. Последните 7-8 директори и заместник-директори на антимафиотите са с такава висока квалификация и са родом от Кюстендилско. Та той денонсира всякакъв вид заплахи към магистрати като опасно явление. „Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха – включително срещу Мария Габриел и различни министри. Те идват от едно лице, познато като Червения пират. Това е български гражданин със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Не сме го хванали още, но го издирваме активно“.

Директорът-антимафиот бил експерт по пране на пари. Не знам какъв полицейско-оперативен опит има. Но подобен подход създава само хаос. Защото, ако има трима души, които отправят заплахи, и 98 от 100 са от Червения пират, а 2 са истински,
никой не би обърнал внимание на „пирата“, а на двете истински заплахи. Тогава от какъв зор Серафимов се „набутва“ и разказва за очевидно измисления герой Червения пират. За да защити сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, по чието време като директор на ГДБОП съпругата на Нотариуса става разследващ полицай в службата на антимафиотите ли?

Но и това едва ли е новина, защото дългата битка между МВР и прокуратурата кой е по-велик доведе до разпад и силен дефицит на професионален интегритет в името на правораздаването. А без лоялност към моралните и професионални принципи никоя армия не е боеспособна. Поне в Българската армия е така. При магистратите също, защото тяхното единствено оръжие са моралът и справедливостта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани