Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Одеския национален университет бе открита паметна плоча на писателя Алеко Константинов

[post-views]
В Одеския национален университет бе открита паметна плоча на писателя Алеко Константинов

По инициатива на генералното консулство на България в гр. Одеса и националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в гр. Одеса в Юридическия факултет на Одеския национален университет „И.И. Мечников“ бе открита паметна плоча на Алеко Константинов, където той учи право от 1881 г. до 1885 г.  Проектът за поставяне на плочата е осъществен със съдействието на ръководството на  Одеския национален университет. Дарител на плочата е Николай Пеструев от български произход, живеещ в Украйна.

В Одеския национален университет бе открита паметна плоча на писателя Алеко Константинов
По време на откриването на паметна плоча на Алеко Константинова в Юридическия факултет на Одеския национален университет „И.И. Мечников“, където той учи право от 1881 г. до 1885 г. Снимки: БТА, Одеса

На БТА като българска национална информационна агенция ѝ прилича да инициира поставянето на този знак, защото Алеко е един от най-значимите журналисти – публицисти на България, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев. През миналата година в националните пресклубове на БТА в цяла България агенцията отбеляза 160 години от рождението на Алеко Константинов с разговори “Алеко днес”, водени от поета и литературен критик Йордан Ефтимов (също тук на откриването на плочата), който е председател на журито на международния литературен конкурс на името на Алеко под егидата на родния му град Свищов. БТА издаде и специален брой на списание ЛИК, посветен на годишнината на писателя, припомни той.

„Искам да благодаря от името на  България и генералното консулство в Одеса на ректора на университета проф. Вячеслав Труба, че прие идеята и успяхме  да реализираме този проект. Това е един добър пример за сътрудничеството между България и Украйна“, каза генералният ни консул Светослав Иванов.

„Вече беше казано, че Одеса е многонационален град. Безусловно, ние се гордеем, че известни личности в България са възпитаници на нашия национален  университет“, каза ректорът на националния университет Вячеслав Труба.

Той подчерта, че Алеко Константинов е юрист, който е станал литератор, писател сатирик. „Именно затова в този корпус  на университета, където се намират факултетите по икономика и право, филология и журналистика е поставена  тази почетна плоча“, каза  проф. Труба. Той изрази надеждата, че българският език отново ще бъде възстановен във филологическия факултет на висшето учебно заведение.

Голямо постижение и радост е откриването на тази паметна плоча поради няколко причини, отбеляза писателят Йордан Ефтимов. Първата е, че по този начин отново утвърждаваме връзката на българите, българската интелигенция и Одеса и Одеския университет. Когато Императорският новорусийски университет е създаден през 1865 г., той веднага се превръща в притегателно място за българите не само от Бесарабска България, но и от самата все още несвободна българска страна, обясни той. Повечето от големите българи, които при създаването на новата българска държава стават министри и заемат важни постове, са завършили Одеския университет, добави Ефтимов. Сред тях е Алеко Константинов, който прекарва в Николаев и Одеса шест години от своя живот. В рамките на тези шест години се изгражда неговата личност, която след това се превръща в пример за българите, каза поетът.

На събитието днес от българска страна присъстваха генералният ни консул Светослав Иванов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, българският писател Йордан Евтимов. Домакините бяха представени от  ректора на националния университет проф. Вячеслав Труба и първия му заместник Мая Николаева, която е от български произход.

Присъстваха и представители на българската общност в Одеса Димитър Терзи, директор на Всеукраинския център за българска култура, и Михаил Радев, отговорен секретар и вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна.

Сред поканените гости имаше студенти от факултетите по икономика и право, филология и журналистика.

В Одеския национален университет бе открита паметна плоча на писателя Алеко Константинов

Паметната плоча съдържа информация на български и украински език и гласи:

„Алеко Константинов

13 януари 1883 г. – 23 май 1897 г.

Български писател, журналист, общественик и преводач.

През 1881 г. – 1885 г. учил в Юридическия факултет на Одеския университет.“

Вчера Генералното консулство на България в град Одеса събра представители на българската общност от Одеска, Кировоградска и Херсонска области по случай националния празник на България.

На събитието присъстваше делегация от България, водена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Тя бе придружена от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, декана на геолого-географския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Климент Найденов, съветника на СОС Драгомир Младенов, българските писатели Йордан Ефтимов и Северина Маркова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани