Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 500 хиляди души все още живеят в Донецка област, 60 хиляди трябва да бъдат евакуирани, съобщиха украинските власти

[post-views]
САЩ и ЕС няма да признаят референдуми в Украйна за присъединяване към Русия

Около 514 хиляди души живеят в момента в Донецка област, която сега е под контрола на украинското правителство, а над 60 хиляди от тях трябва да бъдат евакуирани, предаде Укринформ, позовавайки се на информация, представена на пресконференция от заместник-началника на регионалната военна администрация на Донецк Игор Бойко.

„В момента в областта живеят около 514 хиляди души. Не мога да кажа, че всички трябва да напуснат. Но преди всички трябва да се евакуират възрастните, пенсионерите, семействата с деца, хората с ограничена подвижност. Както и тези, живеещи на местата, които са най-близо до линията на фронта“, каза Игор Бойко.

Той настоя, че е необходима евакуация от териториите в северната част на областта, включващи градовете Лиман и Святогорск, района на Бахмут, Часов Яр, Торецк, а след това и района на Покровск, Авдеевка и Маринка, Очеретине, Новогродовка и Кураховка, както и Мирноград.

„Настояваме хората от тези населени места първи да се евакуират. В тези райони живеят над 60 хиляди души“, каза заместник-ръководителят на областта.

Руските нашественици засилиха обстрела срещу селищата в Донецка област през декември 2023 г., поради което украинските власти решиха да разширят задължителната евакуация на населението.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия над 1,3 млн. души са били евакуирани от Донецка област, включително над 164 хиляди деца.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани