Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йеменските хуси заявиха, че са атакували търговски кораб и няколко ескадрени миноносеца на САЩ

[post-views]
Британските военноморски сили съобщиха за нов опит за нападение срещу кораб в Червено море

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са атакували с ракети американския търговски кораб „Пропел Форчън“ в Аденския залив, заяви тази сутрин в телевизионно изявление военният говорител на групировката Яхия Сария, цитиран от Ройтерс.

Говорителят каза също, че силите на хусите са обстрелвали „и няколко американски ескадрени миноносеца в Червено море и Аденския залив с 37 дрона“.

Твърдението на хусите дойде малко след като САЩ заявиха, че те и техните съюзници са свалили днес 15 дрона, изстреляни от хусите в Червено море и Аденския залив, отбелязва ДПА.

В изявление на Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) се казва, че дроновете са представлявали „непосредствена заплаха“ за търговските кораби в региона.

По-рано американската армия заяви, че вчера е нанесла удар за самоотбрана срещу хусите в Йемен.

Техни мишени са били две противокорабни ракети на бунтовниците, монтирани на камиони, съобщи днес регионалното командване на Пентагона в социалната мрежа „Екс“. Ударите са нанесени вчера сутринта около 9:50 ч. местно време.

Хусите твърдят, че атакуват търговски и военни кораби в региона в знак на солидарност с палестинците в Газа, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани