Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийският министър на отбраната съобщи, че взвод от въоръжените сили ще бъде разформирован заради случаи на насилие и тормоз

[post-views]
Белгия запазва като основна цел материалната помощ за Украйна

Взвод от около 30 военнослужещи от белгийските въоръжени сили ще бъде разформирован заради сериозни случаи на насилие и тормоз, заяви на пресконференция днес министърът на отбраната на Белгия Людивин Дедондер, цитирана от Асошиейтед прес.

Дедондер каза, че няколко души от взвода вече са поставени под закрила, а заподозрените са уволнени от армията или прехвърлени в други части. Според нея в армията на Белгия няма място за никаква форма на „сексизъм, расизъм или екстремизъм“.

Дедондер съобщи, че е била информирана за насилието в Четвърти инженерен батальон с имейл през ноември минала година, а също, че е била предупредена и от роднина на един от военнослужещите, станали жертвана това насилие.

Тя каза, че незабавно са започнали разследвания, фокусирани върху „сериозните актове“ на насилие.

„Става дума за унизително третиране, нападение и побой, изнудване, заплахи между военнослужещи и натиск, оказван от тях върху техни колеги, както и поемане на обещания за мълчание по отношение на тези факти“, каза Дедондер.

Тя поясни, че насилие е имало по време на военни ритуали и тренировки, като е продължило няколко месеца и в него са участвали офицери, сержанти и военнослужещи, с по-малък стаж в армията.

„Това поведение е недопустимо“, поради което Белгия взема решителни мерки, включително разформироване на взвода в рамките на Четвърти батальон в източния град Аме, каза Дедондер. В заключение тя заяви, че белгийската армия ще възприеме политика на нулева толерантност към такива прояви.

Батальонът в Аме е сформиран през 1913 г. и още на следващата година участва в Първата световна война. Той се ползва с голяма репутация в белгийската армия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани