Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йеменските бунтовници хуси разполагат с хиперзвукова ракета, съобщи РИА Новости

[post-views]
Йеменските бунтовници хуси разполагат с хиперзвукова ракета, съобщи РИА Новости

Йеменските бунтовници хуси твърдят, че разполагат с нова хиперзвукова ракета в арсенала си, предаде днес агенция РИА Новости, като се позова на неназован официален представител, но не предостави доказателства за съобщението. То идва в момент, когато Москва води агресивна външна политика срещу Запада на фона на изтощителната война в Украйна.

Асошиейтед прес отбелязва, че това може да засили рисковете при продължаващите атаки на хусите срещу корабоплаването в Червено море и околните водни пътища на фона на войната на Израел срещу палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа.

Въпреки това хусите седмици наред правят намеци за „изненадите“, които планират за морските сблъсъци, за да се противопоставят на САЩ и техните съюзници, които досега успяваха да свалят всяка носеща експлозиви ракета или дрон, които се доближаваха до техни военни кораби във водите в района на Близкия изток.

Междувременно според съобщенията Иран и САЩ са водили непреки преговори в Оман – първите от месеци – на фона на отдавна засилващото се напрежение помежду им във връзка с бързо развиващата се ядрена програма на Техеран и нападенията на неговите проксита.

Иран, който главно подпомага хусите, твърди, че разполага с хиперзвукова ракета и масово е въоръжил бунтовниците с ракетите, които те използват сега. Добавянето на хиперзвукова ракета към техния арсенал би могло да създаде по-сериозно предизвикателство за системите за противовъздушна отбрана, използвани от САЩ и съюзниците им, включително Израел.

„Ракетните сили на групировката са направили успешно изпитание на ракета, която може да достигне максимална скорост от 8 маха и работи с твърдо гориво“, каза близък до йеменските бунтовници хуси военен представител, цитиран от агенция РИА Новости. Хусите „възнамеряват да започнат да я произвеждат, за да я използват при атаки в Червено море и Аденския залив, както и срещу цели в Израел“, добави той.

Скоростта от 8 маха (малко над 9800 км/ч) е около 8 пъти по-висока от скоростта на звука, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани