Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Македония закупува 8 хеликоптера от Италия

[post-views]
Хеликоптер с четирима души на борда се разби в отдалечено езеро в Аляска; засега няма открити оцелели

Северна Македония ще закупи 8 хеликоптера от италианския производител „Leonardo Helicopters“. Стойността на летателните апарати ще възлиза на 230 млн. евро и ще бъде изплатена последователно на четири вноски.

Първият хеликоптер ще пристигне през втората половина на 2026 г., а всички доставки ще приключат до 2028 г., предаде „Радио Свободна Европа“.

Както информира на брифинг министърът на отбраната Славянка Петревска, изборът е направен в съответствие с дългосрочния план за развитие на отбранителните способности 2023-2032 г. и плановете на армията за обновяване на авиационния компонент.

Тя подчертава, че процедурата за избор на компания е стартирала след обява, публикувана през 2019 г., а критериите, по които са извършени анализите, както бе посочено на брифинга, са във връзка с покупната цена, техническата поддръжка и техническата поддръжка, наличието на резервни части , експлоатационния срок на самолетите и тяхната модулност и оперативна съвместимост с членовете на НАТО.

На конкурса за избор на фирма пристигнаха четири оферти. Освен от „Leonardo Helicopters“имаше оферти от германско-френски консорциум, компания от САЩ и Канада.

Договорът за закупуване на хеликоптерите ще бъде сключен утре и ще бъде подписан от министър Петровска и посланика на Италия от името на правителствата на двете държави. До края на този месец ще бъде подписан и договорът с компанията „Leonardo Helicopters“.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани