Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празнува „Богът на войната“

[post-views]
Празнува „Богът на войната“

На 11 март в Асеновград бе честван Денят на Ракетните войски и артилерията на Българската армия

Генерал-майор Деян Дешков награди  отличили се артилеристи

С марш на представителни блокове от 4-ти артилерийски полк начело с оркестъра на ВВС от района на формированието до площад  „Академик Николай Хайтов” започна честването в Асеновград на 11 март –  Денят на Ракетните войски и артилерията на Българската армия. По вече многогодишна традиция тържеството откри майор Емил Григоров. А то бе и по повод на 96-ата годишнина от създаването на 4-ти артилерийски полк и на 111-ата година от овладяването на Одринската крепост.

В словото си командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев напомни, че на 11 март 1913 г. е началото на артилерийската подготовка за атаката на крепостта Одрин по време на Балканската война. Затова този ден е определен за професионален празник на Ракетните войски и артилерията на Българската армия със Заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. За първи път той  е отбелязан през 1993 г. През последните години Асеновград е център на честванията на празника.

Полковник Красимир Ташев

Полковник Красимир Ташев благодари и на воините от полка, че служат така, както трябва. За това, че поддържат и повишават своите способности. Честити на артилеристите празника – 11 март, като им пожела здраве и да усъвършенстват възможностите си.

Обявена бе заповед на командира на Сухопътните войски за награждаване на отличили се военнослужещи от 4-ти артилерийски полк. Наградите връчи генерал-майор Деян Дешков. В приветствието си той говори за славните битки на Българската армия и решаващата роля за победите на артилерията. „Ненапразно, българската артилерия е наречена Богът на войната. Тя е всичко, от нея започва всяка една битка и тя решава нейния изход“, подчерта командирът на Сухопътните войски.

Той се спря и на днешните трудни времена, в които артилеристите удържат това, което им е завещано, което трябва да правят като част от състава на Сухопътните войски. Те се подготвят за действия във всички аспекти, било при бедствия, аварии и на границата, но най-вече за това, за което са създадени Ракетните войски и артилерията – техният огън да бъде точен и когато е необходимо, да бъде използван.

„Днешните времена наподобяват много на тези, отпреди 100 години. Защото, ако преди 100 години се е изграждала и създавала Българската войска, днес стигнахме до времена, в които трябва да възраждаме Българската войска. Или както бе напомнено – преди 100 години Европа каза, че там, на Балканите, се заражда нова сила. Днес ние заедно се борим, работим и служим, за да се каже – там на Балканите се възражда българската сила, възражда се, за да я бъде България, да бъдат нашите граждани спокойни, да бъде България горда, с вдигната високо глава, че има кой да я пази, когато се наложи!“, завърши приветствието си генерал-майор Деян Дешков.

Празнува „Богът на войната“
Посрещане на знамето на полка в района на формированието
Фото авторът

Съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров прочете поздравителен адрес от държавния глава Румен Радев. В него президентът и върховен  главнокомандващ на въоръжените сили пише: „…На днешния ден гордо си спомняме, че Българската артилерия, наречена заслужено „Богът на войната“, има неоценим принос за героичните победи, за славната история на Българската армия… Възползвам се от приятния повод да изразя своето искрено уважение и благодарност към вас – артилеристи и ракетчици, за професионализма и всеотдайността, които проявявате при изпълнението на поставените задачи…“.

Поздравителни адреси бяха получени също от началника на отбраната и командирите на видовете Въоръжени сили, от командири на военни формирования, кметове и други структури. На честването на празника присъстваха още кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, председателят на общинския съвет на Асеновград Иван Иванов, съветникът по националната сигурност на президента, Стефан Годжевъргов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“ генерал-лейтенант от резерва Димитър Илиев, кметове на общини и населени места, командири на военни формирования, бивши командири на 4-ти артилерийски полк, представители на Българската православна църква и ветерани артилеристи.

Накрая на честването представителните блокове от 4-ти полк преминаха в тържествен марш. И начело с оркестъра на ВВС те продължиха по улиците на Асеновград до района на формированието.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани