Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войсковото хранене няма алтернатива

[post-views]
Войсковото хранене няма алтернатива

Кулинари представиха върховите си уменията

„Кулинарната изложба по повод празника на военната логистика беше демонстрация на способностите на войсковите готвачи от Въоръжените сили. Менюто може и да не изглежда така при реални войскови условия, но вкусовите качества са напълно идентични“, увери полковник Красимир Динев, началник на Отдел „Материални ресурси и услуги“ в Дирекция „Логистика“-МО.

По думите му, в миналото е имало редовно такива изложби от всички видове Въоръжени сили и формирования. Такава е била традицията на представяне на работата на войсковите готвачи, които могат да работят и „на полето“ по време на учения и подготовки на терен. Изложбата представи съвсем различен вид на ястията, но това е меню, което дори и да не изглежда по този начин „на полето“, като вкусови качества е абсолютно идентично и като приготвяне, и като презентиране пред военнослужещите.

Към момента стана ясно, че не се предвижда конкурсна част, а само представяне на способностите и възможностите на кулинарните специалисти. Не се предвиждат и оценки на този етап. „По-скоро трябва да оценим по достойнство труда на всички военнослужещи и цивилни служители, които ежедневно се трудят да приготвят храната и тя да бъде вкусна и питателна“, подчерта полковник Динев.

Според него, така нареченият „кетъринг“ също има своето място в процеса на храненето, но то е много ограничено и може да се прилага единствено в по-големи формирования и щабове, където го няма задължението по този начин да се приготвя храна. Действителността показва обаче, че ако трябва да се осигури военнослужещия „на полето“ в динамична среда, няма как една фирма, която и по най-добрия начин да подготви храната, да я осигури и транспортира, а също и съхранява в този вид, в който е. „За мен войсковото хранене няма алтернатива“, категоричен е началник на Отдел „Материални ресурси и услуги“ в Дирекция „Логистика“-МО.

На изложбата, която се състоя в сградата на МО-2 в София бяха представени шест вида въоръжени сили, всеки вид си има своята специфика, това са: Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции, Сухопътните войски, Военноморските сили, Въенновъздушните сили и Командването за логистична поддръжка. Всяка структура си имаше отделен план и се представи самостоятелно, с основните си кулинарни достижения и  способности.

Експериментално меню показва удивителни резултати

Преди няколко години беше проведен експеримент в процеса на храненето на курсантите в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. Беше организирано по-специално седмично меню. То е подчинено на изискванията на физиологичните норми за хранене на ден и на стремежа за повишаване на имунитета на обучаемите.

Този тип хранене е свързан с експерименталното хранене на специфични групи от населението. Проведен е от катедра „Логистика на сигурността“, под ръководството тогава на подполковник главен асистент д-р Павлин Глушков. Това е един научно доказан пример, който дава реални резултати – повишаване на физическите показатели на организма и подобряване на имунитета на военнослужещите.

„В хода на експеримента е доказано, че значително се подобряват физическите параметри като цяло. Кръвните показатели, кръвното налягане и холестеролът се нормализират. Теглото се редуцира също до нормални размери, а имунитетът се повишава“, каза пред военния вестник тогава началникът на НВУ – бригаден генерал Иван Маламов.

В хода на експеримента е отчетено и това, което в НАТО съществува като знания по същия въпрос за храненето, сравнени са били нормите и с порядките в други армии. На тази база е подготвено новото експериментално меню. То е било разделено на две части – за мъже и за жени, защото се оказва, че потребността на жените е доста по-малка от тази, която се наблюдава при мъжете, заради техните физиологични особености.

Преди началото на същинския експеримент са били създадени две групи. Едната, която е основна и по-голяма, е експерименталната, която се храни по новото експериментално меню. Втората група е контролна, която продължава да се храни по обичайното меню. Преди започването на експеримента са били извършени редица медицински тестове. Направени са кръвни изследвани, кардиограми, отчитане на мускулната маса, изследва се и усвояемостта на кислорода от организма. Същите изследвания са направени и в края на експеримента. Наблюдава се, как показателите влизат в идеални граници. Става дума за кръвните показатели, холестеролът, кръвното налягане.

Особено добре са приети в менюто пресните плодове и зеленчуци, които присъстват задължително при всяко хранене. В това експериментално меню са намалени супите, но за сметка на тях са вложени пресни плодове и зеленчуци, защото там се намират естествените минерали.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани