Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръководителят на Военния комитет на НАТО призова от Киев съюзниците за силна подкрепа на Украйна

[post-views]
Ръководителят на Военния комитет на НАТО призова от Киев съюзниците за силна подкрепа на Украйна

Ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер призова днес, по време на посещението си в Киев, съюзниците на Украйна да не бъдат песимистично настроени към способностите ѝ да отблъсне руските сили и призова за бърза доставка на значима военна помощ, предаде Ройтерс.

Адмирал Бауер оглавява делегация на НАТО при първото подобно официално посещение в Украйна от началото на руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г.

Украинските войски изпитват недостиг на боеприпаси, най-вече на артилерийски снаряди, и на човешка сила, като отстъпват на източния фронт пред руските сили, отбелязва Ройтерс.

„Украйна се нуждае от още по-голяма подкрепа. И се нуждае сега. Времето в Украйна не се измерва в дни, седмици или месеци. То се измерва в човешки животи. В страните от НАТО една седмица си е една седмица. В Украйна една седмица е една майка, един баща, едно дете, един приятел, един любим, загубени безвъзвратно“, заяви Бауер на конференция по сигурността в Киев.

Той приветства устойчивостта на Украйна и способността ѝ да се приспособи бързо към променящите се в много аспекти тенденции в оръжейната модернизация.

Бауер се срещна и с главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски, като двамата обсъдиха настоящата ситуация на бойното поле. Сирски написа в социалната мрежа „Фейсбук“, че с Бауер са говорили и за доставките на боеприпаси и на системи за противовъздушна отбрана.

С външния министър на Украйна Дмитро Кулеба нидерландският адмирал е разговарял за изгледите за военно обучение на украински военнослужещи и сътрудничество в областта на отбранителната промишленост, обяви министерството на външните работи на Украйна.

„Както светът бе настроен прекалено оптимистично през 2023 година, така сега, през 2024 година, не бива да допускаме същата грешка, но в другата крайност – да бъдем прекалени песимисти“, каза Бауер на форума в Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани