Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Станислав Малешков: Въвеждаме подготовка за специална лична защита

[post-views]
Полковник Станислав Малешков: Въвеждаме подготовка за специална лична защита

Засилваме обучението по тактическа стрелба в динамични условия, казва началникът на отдел „Подготовка” в Командването на Сухопътните войски

Полковник Станислав Малешков: Въвеждаме подготовка за специална лична защита
Полковник Станислав Малешков: Въвеждаме подготовка за специална лична защита

– Г-н полковник, как се осъществява спортната дейност в Сухопътните войски като част от бойната подготовка на военнослужещите?

– Всеки вид подготовка във Въоръжените сили е обвързана с регламентиращи документи и указания. Това правило важи и за физическата подготовка, която е неизменна част от ежедневието на военнослужещите от състава на Сухопътните войски, а именно ежеседмично 4 пъти по 60 минути или не по-малко от 2 пъти по 90 минути, в зависимост от разпределението на времето за даденото формирование.

Опитът ми показва, че ако командирът е добре мотивиран и има желание, личният състав може пълноценно да се подготви по физическата подготовка (ФП). Мисля, че младите офицери, сержанти и войници по-малко са свикнали на физически натоварвания и те са им по-трудни, за разлика от колегите с повече опит.

– Това не важи ли въобще за поколението им, не само в армията?

– Да, младото поколение е обвързано повече със съвременните технологии. Те израстват с компютърните игри за сметка на игрите и заниманията на открито, които често са свързани с физическо натоварване. Но все пак във формированията от състава на Сухопътните войски се спортува всекидневно и ФП е една от основните дисциплини в СВ, наред с огневата подготовка, тактическата подготовка, ядрената, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) и строевата подготовка.

Искам да изтъкна, че модел за военнослужещ – „здрав като канара”, не е този, който вдига много тежести и по който изпъкват мускули, а този, който е издръжлив на физически натоварвания. Военнослужещият трябва да може да скача, да прескача овраг, да бяга, да се катери по дърво, стълба, разрушен мост, тоест да владее основните умения, които да му помогнат в изпълнение на задачи от различен характер.

– Включително и екипиран с пълно бойно снаряжение?

– Да, определено.

-Как е организиран учебният процес по физическа подготовка?

– За честотата и продължителността на заниманията вече споменах. Но във формированията от СВ, освен ФП, се планира спортна дейност, която се провежда два пъти в седмицата в различно време от ФП. Това са упражнения и видове спорт, които не са залегнали в списъка с теми и занятия по ФП. Например, личният състав от 61 механизирана бригада поддържа физическата си подготовка на добро ниво, като тренира футбол, баскетбол, волейбол.

– Какви военно-приложни спортове се практикуват във формированията?

– Всяка година командирът на СВ определя със заповед какви състезания и шампионати ще се провеждат във формированията. Целта е да се сформират представителни отбори на СВ, които ще участват в различните състезанията, организирани от Министерството на отбраната и Щаба на отбраната за цялата Българска армия. Дисциплините са различни – ски ориентиране, дуелна и щафетна стрелба, стрелба с пистолет „Макаров”, военен трибой и военно-приложен многобой.

Последната дисциплина, която е въведена от три години е тактическата стрелба в динамични условия. Това е най- новото, а иначе другите състезания винаги ги е имало. Динамичната стрелба е залегнала и в курса за стрелби, като в годините малко се неглижираше, но сега я развиваме и буди все по-голям интерес във военнослужещите.

– Какво е равнището на спортната учебно-материална база във формированията – зали, игрища, полоси? Поддържа ли се тя в необходимото състояние за изпълнение на задачите?

– Това е много дълга тема за дискусия, но като цяло учебно- материалната база (УМБ) във формированията не отговаря на съвременните нужди и изисквания – стари успоредки, висилки, тренажори. През изминалата година лично се запознах с материалните бази във формированията и видях желанието и усилията, които полагат командирите за поддържането им, въпреки трудностите за достигане на необходимото ниво.

Разбира се има и изключения. В 61 бригада, например, има една много добра спортна зала, построена от МО преди доста години. Всички уреди са съвременни и военнослужещите с удоволствие се възползват от тях. За поддържането и финансирането се грижат тези, които доброволно членуват във Военния спортен клуб и резултатите са налице – изградени са игрища за футбол на малки врати с изкуствена настилка, за волейбол, баскетбол, а дори и игрище за тенис на корт. Изградена бе пътека с тартанова настилка, както и нов вид полоса, на която личният състав тренира умения за преодоляване на различни препятствия.

Във 2 механизирана бригада имат проект и сега предстои неговото реализиране – многофункционално игрище за футбол и баскетбол с трибуни.

Предвид остарялата спортна база, под ръководството на командира на СВ се разработва обща визия за развитие на СВ, част от която обхваща УМБ, учебните полигони и стрелбищата в СВ. По отношение на спортните съоръжения, планираме развитие за изграждане на площадки със съвременни уреди, които да са прахово боядисани, от неръждаема стомана, подмяна на настилки и обособяване на нови полоси.

– Какви са плановете на СВ за още по-значимо развитие на спортната дейност като част от цялостната подготовка на военнослужещите и формированията?

– През следващите години планираме развитие на споменатата вече от мен визия и същевременно въвеждане във формированията за изпълнение. УМБ трябва да се подобри. Занятията по ФП ще си останат, но с различна методика и насоченост. Ще въведем подготовка за специална лична защита, която ще даде базови умения на личния състав за самозащита. Въвеждаме кръгови тренировки, които вече се практикуват в 61 бригада. При тях за кратко време, с минимални паузи и при високо натоварване, личния състав, разделен на групи, изпълнява упражнения на уредите, като се редуват по различните учебни центрове.

–––––––––––

Откровено: С желание станах военнослужещ

„С желание станах военнослужещ. Самата идея за защита на териториалната цялост на България ми беше харесала, носенето на униформа, боравенето с оръжие и управлението на техника”, споделя полковник Малешков. Роден е през 1971 г. в град Септември. Уточнява, че към желанието за служба се добавя и още нещо: „От малък съм си такъв – дисциплиниран. Спазвам часове, ставам рано, спортувам”. Така намира своето място във военното училище във Велико Търново, където през 1994 г. завършва профил „Мотострелкови войски”.

По време на обучението си във военното училище, представата за служба се припокрива с очакванията му. Първото му назначение като млад лейтенант е в Ивайловград, в предния отряд на Крумовградския полк. Там служи 4 години, след което 2 години в Крумовград. От януари 2000 г. се премества в 61 механизирана бригада в Карлово като командир на рота и през годините израства в йерархията. В периода 2017 – 2023 г. е командир на механизиран батальон в бригадата. От март миналата година е началник на сектор в Командването на СВ, а от февруари 2024 г. е назначен за началник на отдел „Подготовка”.

Женен е и със съпругата му се радват на две вече пораснали деца – дъщеря и син. В почивните дни играе футбол и ходи на лов.

В професионален план споделя, че в наши дни е трудно да убеждаваш младите хора да изберат военната професия. „В днешно време сме повече материалисти. Един гол патриотизъм не стига. Но все пак трябва да имат желание и да са постоянни. Във военната професия принципът е – като видиш трудност – не се отказваш, а продължаваш напред.”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани