Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските удари по украински военни части, по заводи и по енергийна инфраструктура са били „за отмъщение“

[post-views]
Украинска атака нанесе „сериозни щети“ на военновъздушна база в Крим, каза източник от украинското разузнаване

Русия обяви официално днес, че е осъществила масирано нападение срещу Украйна по суша, вода и въздух – чрез ракети и дронове, част от което са били поредица от „ответни удари за отмъщение“, за да бъде наказан Киев за неговите атаки по руски гранични райони, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната каза, че неговите сили са поразили редица обекти от електропреносната мрежа, железопътни възли, складове за боеприпаси и пунктове за разполагане на украински военни части и чуждестранни наемници.

„В резултат от атаката бе нарушена дейността на промишлени предприятия за производство и поправка на оръжия, военно оборудване и боеприпаси“, се казва в изявлението.

„Освен това беше унищожено чуждестранно военно оборудване и смъртоносно оръжие, доставено на Украйна от страни членки на НАТО, както и бе пресечено прехвърлянето на вражески запаси на фронтовата линия и бяха поразени украински военни подразделения и наемнически сили“, допълва руското министерство на отбраната.

Ройтерс прави уговорката, че размерът на нанесените щети на Украйна не е проверен в подробности по независим път. Киев каза, че този руски удар по украинската енергийна инфраструктура е бил най-тежкият от началото на конфликта през февруари 2022 г., като е бил поразен най-големият украински язовир (Днепърската водноелектрическа централа) и са били убити най-малко петима души. Над един милион украинци са останали без електричество, гласи още информацията от Киев.

Руското министерство на отбраната посочи още, че нападението е било поредното от серията от 49  удари „за отмъщение“ от 16 март насам в отговор на украинския обстрел по руска територия и опитите на проукраински сили да нахлуят през границата между двете държави и да превземат руски гранични селища, информира Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в съобщението на руското министерство на отбраната се има предвид руската Белгородска област, която е подложена на тежък украински обстрел и където руската армия имаше сблъсъци с подкрепяни от Киев въоръжени групировки, опитали да щурмуват и руски села.

„С ударите бяха поразени командни центрове на украинската армия, съоръжения от летищната инфраструктура, обекти по техническо експлоатационната част за оръжия и военно оборудване, складове за дронове и безпилотни средства, организационни бази и пунктове за временно разполагане на украински специални части и чуждестранни наемници“, заяви още руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани