Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тодор Тагарев : „Родопи-24“ е пример за много добро взаимодействие между два съюза – НАТО и ЕС

[post-views]
Тодор Тагарев : „Родопи-24“ е пример за много добро взаимодействие между два съюза – НАТО и ЕС

„Видяхме, че българските военнослужещите са добре подготвени, те действат самостоятелно и съвместно в смесени екипи със своите колеги от Хърватия и Австрия. Впечатляващо е постигнатото само за четири дни“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагрев след като наблюдава демонстрациите на способности по време на съвместната подготовка „Родопи 24“, които се проведоха в района на местността „Перелик“ днес, 22 март. Той подчерта, че участващите в подготовката военнослужещи от 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски разполагат с едни от най-модерните системи и оборудване и заяви, че предстои да се оборудват все по-добре.

Като най-важно постижение в сектор „Отбрана“ на настоящето правителство за изминалите девет месеца министър Тагарев определи осигуреното значително увеличение на бюджета. „За 2024 г. Министерството на отбраната получи с близо 800 млн. лв. повече за разходи за отбрана спрямо 2023 г. С този изключителен ръст кабинетът показа, че оценява реално ситуацията в сферата на сигурността и необходимостта да се увеличат разходите за отбрана, които да се инвестират в развитие на приоритетни способности“, каза той. Министър Тагарев подчерта и другите важни стъпки, като стартирането на няколко от най-важните проекти за превъоръжаване на Българската армия и провеждането на Стратегически преглед на отбранителната политика, който трябва да завърши до месец юни. „Успяхме да повишим заплатите на военнослужещите два пъти – веднъж в средата на миналата година с 10% и от началото на тази година с още 10%. Това е един много важен ход, който се надяваме да помогне, за да привлечем нови хора и да задържим качествените кадри в системата за отбрана“, каза още той.

Министър Тагарев заяви, че Министерството на отбраната има ресурс да продължи да помага на Украйна, което може да се случи при решение на Народното събрание. „Аз обявих, че политиката на моя екип е да подпомагаме Украйна и компенсациите от тази помощ да инвестираме в превъоръжаване и това е наша специфична политика. Тук би трябвало да обърна внимание на това, което и президентът Макрон каза абсолютно категорично, наред с много други държавни ръководители и техните правителства, а именно, че в момента съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна“, подчерта министър Тагарев.

Демонстрациите на способности на участващите в съвместната подготовка „Родопи 24“ военни формирования и статичния показ на оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците днес бяха наблюдавани и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов и генерал-майор Антон Весели от въоръжените сили на Република Австрия. Генерал-лейтенант Стойков изказа висока оценка за професионализма на участниците и акцентира върху значението на съвместните тренировки за повишаване на оперативната съвместимост с чуждестранните партньори. По време на демонстрациите бяха изпълнени тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен.

Съвместната подготовка „Родопи 24“ се провежда от 19 до 28 март в района на гарнизон Смолян. В нея участват около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, 110 логистичен полк – Пловдив, 24-та Авиобаза – Крумово, Военномедицинска академия, въоръжените сили на Хърватия и Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения. Целта на съвместната подготовка е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско-гориста местност през зимата, както и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните-членки на инициативата за планинска подготовка /“EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P& S MTI“/.

Най-ново

Единична публикация

Избрани