Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов закон за сигурността влезе в сила в Хонконг днес

[post-views]
Хонконг ще разработи нов закон за националната сигурност през 2024 г.

Нов закон за националната сигурност влезе в сила в Хонконг днес въпреки растящите международни критики, че той би могъл да подкопае свободата в управлявания от Китай гради и да навреди на репутацията му като международен финансов център, предаде Ройтерс.

Законът влезе в сила в полунощ, само дни след като пропекинският законодателен орган на Хонконг го прие единодушно по бързата процедура, за да поправи по думите на властите пропуски в националната сигурност.

Лидерът на Хонконг Джон Ли каза, че законът „изпълнява историческа мисия, оправдавайки доверието в нас на централните (китайски) власти“.

САЩ изразиха опасения, че законът може допълнително да подкопае автономията на града и да нанесе щети на репутацията му като международен бизнес център. „В него са включени неясно дефинирани разпоредби за „подстрекателство към измяна“, „държавни тайни“ и взаимодействие с чуждестранни субекти, които биха могли да бъдат използвани за потушаване на инакомислието“, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Австралия и Великобритания снощи също разкритикуваха закона след двустранна среща в Аделаида и изразиха „дълбоки опасения за продължаващото систематично подкопаване на автономията, свободите и правата“ в Хонконг.

ООН и ЕС неотдавна отбелязаха, че законът е бил приет изключително бързо с ограничено обществено обсъждане от законодателен орган, който през последните години е бил реформиран, за да бъдат отстранени демократите от опозицията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани